Revija filmskog i videostvaralaštva

20_11_2009
Revija filmskog i videostvaralaštva

Najavljena je 41. Revija filmskog i videostvaralaštva koja će se upriličiti u Splitu, od 27. do 29. studenog u kinoteci Zlatna vrata i Domu mladih. Revija prikazuje filmske uratke <strong>neafirmiranih </strong>umjetnika amatera... Ovo je drugi put da se Revija odvija u Splitu.

Na press konferenciji održanoj u prostorima Kino kluba Split, najavljena je 41. Revija filmskog i videostvaralaštva koja će se upriličiti u Splitu, od 27. do 29. studenog u Kinoteci Zlatna vrata i Domu mladih. Revija prikazuje filmske uratke neafirmiranih umjetnika amatera, a potpisnici produkcija su mahom Kino klub Split, Kino klub Zagreb, ADU i UMAS uz brojne samostalne produkcije. Na pressici smo doznali detalje o glavnom i popratnom programu Revije, rasporedu projekcija te načinu izbora filmova ponuđenih u konkurenciji.

Revija počinje u petak, 27. studenog projekcijom zbira osam kratkometražnih filmova u 17 sati u Kinoteci Zlatna vrata, nastavlja se projekcijom u 19 sati kojom će Revija biti i službeno otvorena. Treća projekcija prvog dana predviđena je za 21 sat. Program će se na isti način odvijati i u subotu 28. studenog.

Najavljena je 41. Revija filmskog i videostvaralaštva


Uz javno žiriranje


Predsjednik Priređivačkog odbora Igor Lušić je napomenuo kako je ovo drugi put da se Revija odvija u Splitu. Prvi put to je bilo 2003. godine, povodom pedesetogodišnjice Kino kluba Split. Organizatorima je naročito zadovoljstvo bilo ugostiti ju pod Marjanom u izdanju kada ima rekordan broj prijavljenih filmova, njih čak 190, što je znatno više od prošlogodišnjih 126. Odlukom ocjenjivačkog suda u kojem sjede Zdravko Mustać, Damir Čučić, Marija Prusina, Goran Škofić i Saša Vojković u užu konkurenciju ušlo ih je 47, a svi će biti prikazani unutar 6 projekcija u petak i subotu. Odluku o najboljima ocjenjivački sud donijet će tijekom javnog žiriranja koje će se održati u Kinoteci Zlatna vrata, u nedjelju u 13 sati. Javno žiriranje specifično za Reviju filmskog i videostvaralaštva, otvoreno je za sve posjetitelje, autore filmova kao i sve zainteresirane.


Popratni program za drugi dan



Filmove iz popratnog programa, koji će biti prikazani drugi dan Revije, predstavila nam je producentica Tanja Prpić. Bit će prikazana čak četiri filma po odabiru Željka Baloga, a svi su oni nagrađeni na ovogodišnjem World Championship natjecanju UNICA-e. UNICA je neovisna međunarodna organizacija za filmsko i videostvaralaštvo, a Hrvatska (Hrvatski filmski savez) je jedna od članica. U popratnom programu prikazat će se filmovi Borisa Poljaka i Zdravka Mustaća. Splitski akvarel je eksperimentalni film Borisa Poljaka o splitskoj plaži Žnjan. Blizine, dugometražni film Zdravka Mustaća je imao premijeru u natjecateljskom programu Pulskog filmskog festivala 2009. Projekcija filma Blizine dar je ekipe filma Reviji jer su redatelj Zdravko Mustać i direktor fotografije Boris Poljak vezani uz rad Kino kluba Split. U dijelu popratnog programa nazvanom Osam veličanstvenih prikazat će se filmovi koji su djelo učenika Škole za likovnu umjetnost iz Splita. Filmovi su nastali unutar posljednje dvije godine, a ovo će biti njihovo prvo prikazivanje splitskoj javnosti. Večernje zabave nakon projekcija će se održati u petak i subotu u Betonskom kinu u Domu Mladih, a publiku će zabavljati ekipa DJ-a pod nazivom Rockenstein.

Program u kinoteci Zlatna vrata i Domu mladih (foto: M.Prgomet)

Nagrađene filmove publika će imati priliku pogledati i u Zagrebu, u ponedjeljak, 30. studenog u 19:30 sati u kinu Tuškanac, a dodatna projekcija nagrađenih filmova održat će se 7. prosinca u Kino klubu Split, s početkom u 20:30 sati.

41. Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Split, pod pokroviteljstvom Grada Splita, a u partnerstvu s MKC-om i Pučkim otvorenim učilištem Split. Detaljnije informacije, program i raspored projekcija potražite na web stanicama www.hfs.hr i www.kinoklubsplit.hr.

napisala: Marta