Iskapanje istine

16_11_2009
Iskapanje istine

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u srijedu će se prikazati dokumentarni film <em>Iskapanje istine</em> - potresna priča o ljudima koji su nestali nakon što je JNA okupirala hrvatski grad <strong>Vukovar </strong>1991. godine te priča o njihovim obiteljima...

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog, u srijedu će se u sklopu Večeri filma u Info zoni u 20 sati prikazati dokumentarni film Iskapanje istine redatelja Tomislava Žaje kojeg je besplatno ustupila Gral produkcija.

Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće

Iskapanje istine je potresna priča o ljudima koji su nestali nakon što je JNA okupirala hrvatski grad Vukovar 1991. godine te priča o njihovim obiteljima koje ih od tada pokušavaju pronaći. Potraga vodi do strašnog otkrića: većina s popisa nestalih pronađena je u masovnoj grobnici u Vukovaru, gdje ih forenzičari identificiraju, te rekonstruiraju njihovu tragičnu sudbinu.

Tri dana nakon što je ponosno

I u mom gradu Vukovar svijetli naziv je događaja koji već tradicionalno priređuje ogranak Matice hrvatske Split s udrugom Homo Homini Homo u sklopu koje se uzduž Vukovarske ulice 18. studenog, spominjući se vukovarskih branitelja i svih vukovarskih mučenika, od 17:30 sati pale svijeće.
obranjen Split i razbijena vojno-pomorska blokada Jadrana u Škabrnji i Vukovaru su se dogodile možda i najstrašnije ratne tragedije. Škabrnja, selo pokraj Zadra, sravnjeno je sa zemljom, a u tom danu mučki su ubijena 84 Hrvata, od toga 58 civila. Vukovar je pokleknuo nakon 87 dana opsade - poginulo je oko 2500 vojnika, od toga ih je 600 ubijeno nakon pada grada, 7000 osoba je zarobljeno, poginulo je 1000 civila od čega 86 djece od kojih je najmlađe imalo samo 6 mjeseci, ranjeno je bilo 2500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi, bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece...

foto: Stipe Marinović, arhiva