Da li ti znaš za neki drugi ritam?

25_10_2009
Da li ti znaš za neki drugi ritam?

Zujanje u ušima, bolovi u grlu i svim mogućim mišićima rezime je koncerta kultnog srpskog benda <strong>Disciplin</strong> A Kitschme. "Da li ti znaš za neki drugi ritam?", pitao je Koja okupljene i na koncu konstatirao ono što je svima od prve note ispaljene iz instrumenta na koncertu bilo jasno...

Zujanje u ušima, bolovi u grlu i svim mogućim mišićima rezime je koncerta kultnog srpskog benda Disciplin A Kitschme koji je u subotu pokosio okupljene u klubu Kocka. Povod posjeta je bilo kao predstavljanje novog diskografskog materijala, ali bome nije pofalilo ni hitova iz dalje i daleke prošlosti koje je nabrijani trojac ispaljivao jednog za drugim pred oduševljenim Splićanima.

Pred pozornicom se stvorila solidna baza skakača

Koja Neumorni gazio je svoj instrument bez sekundice odmora, Buca je u harmoniji s basom mlatio bubanj, a Manja je skakutala, smješkala se, handbangala i pjevala iz petnih žila. Kad se netko tako ludo trudi pred vama prosto je nepristojno ne uzvratiti, a splitska publika zna biti jako pristojna, tako da se pred pozornicom stvorila solidna baza skakača (od kojih neki imaju predivan običaj prolijevati pivom ljude oko sebe, nažalost) koja je spremno reagirala na svaki mig sa pozornice. Dobar dio se ipak držao na sigurnoj udaljenosti i skakutao u svom mikrokozmosu i pijuckao osvježavajuće piće od hmelja koje su oni naprijed bez milosti prolijevali, ali usprkos tome što se kompletna publika nije mobilizirala, atmosfera u klubu bila je uzavrela, i to ne samo zbog loše ventilacije.

Dobar dio se ipak držao na sigurnoj udaljenosti

Koliko kilograma iznoji trojka sa pozornice ne možemo znati, ali jedno je sigurno – potrebna je vraška koncentracija i energija za otprašiti set od sat ipo vremena bez i jedne pauze, ma niti tren za pozdraviti publiku, ništa! Pjesma za pjesmom iz bogate diskografije ovog dugovječnog benda, neke prepjevane na engleski – podsjetnik na londonsko razdoblje benda, grmile su iz razglasa. Zvuk je, za prostor u kojem se svirka održala, bio sasvim pristojan – mogli su se razaznati pojedini tonovi i riječi koje su pjevači izvikivali u mikrofon. Nije zvuk bio idealan, ali definitivno ugodno iznenađenje za Kocku.

Od hrpe pjesama sa novog albuma preko Zar je to sve?, Do not (gdje su ubacili i dio na sprskom :) ), do Tata mama i Betmen Mandark Fantom došli smo do momenta kada je Koja nakon sat ipo vremena svirke odložio svoj instrument na pojačalo i sa kolegama iz benda napustio pozornicu ostavivši za sobom zid buke. No, nije bilo potrebno dugo skandirati da bi ih se dozvalo natrag – Uživaj i Kakva sreća vratile su nas u osamdesete prošlog tisućljeća, a nakon petnaest minuta čiste ekstaze, bend se prema istom scenariju skupio sa pozornice, a publika ih je ponovo zazvala i dozvala.

Oduševljena publika pristojno je popunila klub

"Da li ti znaš za neki drugi ritam?", pitao je Koja okupljene i na koncu konstatirao ono što je svima od prve note ispaljene iz instrumenta na koncertu bilo jasno – buka je u modi. Ostavivši, nakon dva sata svirke, za sobom veličanstveno zujanje basa (i u ušima okupljenih) bend se konačno, malo iza 2:30 povukao s pozornice.

Oduševljena reakcija publike, koja je sasvim pristojno popunila klub, valjda će biti poticaj organizatorima da ovaj bend dovuku nešto češće u naše krajeve, ne sad baš ko Let 3 ili Nenu Belana ove godine, al' barem svako godinu dana.

Okusili smo čari uživanja u koncertima...

Veliki minus ide na adresu Hrvatskog Sabora – okusili smo čari uživanja u koncertima bez da pasivno popušimo kutiju – dvije, a sada su nas ponovo bacili u isti glib, tako da se nesretnog bubnjara sinoć od dima nije uopće vidjelo, a količina kisika pala je na niske grane. Baš kao i razina kulture onih koji polijevaju okolinu (uključivo bend na pozornici) pivom.

Pogledajte i albooom u foto galeriji!



napisala: KMaja
foto: Hrvoje Podrug