Savjet mimo zakona

24_10_2009
Savjet mimo zakona

Rezultati (ne)rada Savjeta mladih pokazuju da su i samim Savjetima itekako potrebni savjeti. Najdužu raspravu izazvala je, očekivano, činjenica da članovi županijskog Savjeta mladih primaju novčane naknade za sudjelovanje na sjednicama što se protivi zakonu.

Rezultati (ne)rada Savjeta mladih pokazuju da su i samim Savjetima itekako potrebni savjeti. Upravo s ciljem informiranja i podizanja kvalitete njihova rada, Mreža mladih hrvatske inicirala je sastanak održan u maloj gradskoj vijećnici, a na kojem su prisutni bili predstavnici Savjeta mladih, udruga i jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Jadranka Kosor je još u ulozi ministrice nadležnog ministarstva priznala da Savjeti mladih, čiji bi članovi trebali detektirati probleme zajednice, nisu u potpunosti zaživjeli te upozorila na činjenicu da su Savjeti osnovani u samo 11 od 21 županije, u 34 od 426 općina te u 35 od ukupno 129 hrvatskih gradova.

Najdužu raspravu izazvala je, očekivano, činjenica da odlukom Splitsko dalmatinske županije članovi županijskog Savjeta mladih primaju novčane naknade za sudjelovanje na sjednicama. Emina Bužinkić ispred MMH naglasila je da nije sramota primati naknadu za svoj rad, ali da se ta odluka protivi zakonu. Napomenula je i da u svom bogatom radnom iskustvu diljem Europe još nije susrela Savjet mladih koji ima godišnji proračun od čak 240 tisuća kuna s koliko raspolažu naši županijski savjetnici po pitanju mladih. Neprihvatljivom je ocijenjena i politika dodjeljivanja financijskih sredstava udrugama bez javnog natječaja, a iz proračuna županijskog Savjeta mladih što se također kosi sa zakonom i uopće nije u opisu djelovanja savjeta.

Za problem povjerenja između savjetnika i Grada, odnosno Županije, Emina Bužinkić smatra odgovorne obje strane koje, prema njenim riječima, moraju zajedno raditi na uspostavljanju kvalitetne suradnje.

napisao: Pile