Disciplinirana muzika

21_10_2009
Disciplinirana muzika

Disciplin A <strong>Kitschme</strong> u Kocki će predstaviti svoj aktualni album <em>Kada kažeš muzika, na šta tačno mislis, reci mi?</em> Cijeli album ima u sebi atmosferu obreda, kulta, istjerivanja vraga ako hoćete... O ulaznicama neće uopće trebati razmišljati oni koji ih osvoje u nagradnoj igri!

Tko se sjeća benda koji se zvao Šarlo Akrobata? Jedna od najsjajnijih zvijezda na alternativnom nebu bio je Šarlo Akrobata. No, kao i u većini genijalnih bendova, bila su tu dva tvrdoglava tipa, a svaki je vukao na svoju stranu. Kad je stvar napokon pukla dobili smo Ekatarinu Veliku i Disciplinu Kičme.

Pjesma Bunt sa aktualnog studijskog albuma

Disciplina Kičme je u međuvremenu postala Disciplin A Kitschme, a Koja je odbijao govoriti srpski, pa je tako i s hrvatskim novinarima razgovarao na engleskom. Posljednji album prve verzije Discipline, Nova iznenađenja za nova pokolenja izašao je u proljeće 1991. u vrijeme kada je,  u skladu s nazivom prvog singla s albuma, Da li ti znaš za neki drugi ritam, ulicama Osijeka, Vukovara i drugih gradova već udarao neki drugi ritam, ritam tenkova, granata i ratnih bubnjeva. Vidjevši da je vrag odnio šalu, Koja je otišao u London, oformio novu postavu benda, ovoga puta pod nazivom Disciplin A Kitschme, dovukao debelu crnkinju Gofi Bebe da pjeva vokale i, u biti, pokušao napraviti isto što i Bregović: u nedostatku inspiracije preraditi svoje stare stvari (na engleski jezik).

Što točne misle kad kažu muzika ponovit će u Kocki (foto: Žižić)

Disciplin A Kitschme u subotu će u Kocki predstaviti svoj aktualni studijski album Kada kažeš muzika, na šta tačno mislis, reci mi? Što točno misle rekli su već početkom prošle godine u O'Hari. U jednoj od recenzija pročitali smo: "Treba istaknuti kako dosta pjesama ima zborno pjevanje, koje uz pulsirajući bas i groovy bubanj pjesmama daju onu teško odredivu i opisivu himničnost, mantričnost i tribalnost, tako da cijeli album ima u sebi atmosferu obreda, kulta, istjerivanja vraga ako hoćete. I kao i svaki egzorcizam, i ovaj je bolan i neugodan, ali to je proces kroz koji se mora proći. To posebice dolazi do izražaja u zaključnoj, nenaslovljenoj pjesmi, koju nosi samo mrmljanje popraćeno divljim udarcima bubnja, baš poput rituala nekog indijanskog plemena."


Disciplinirana nagradna igra



Ulaznice su u pretprodaji u kafiću Bifora po cijeni od 60kn, a o kupnji/prodaji na dan malo tko i razmišlja. A o ulaznicama neće uopće trebati razmišljati oni koji ih osvoje u našoj nagradnoj igri :) Kao i do sada, šalabahter na monitore i šalji!

Kralježnicu će sutra mukte gibati...
Maja Dvornik
Ivan Ožić Bebek
Danijela Mandušić
Marina Vrgoč
Mijo Franić
Bruno Bebić