Pederi na svjetlu dana

20_10_2009
Pederi na svjetlu dana

U ponedjeljak se u splitskoj Kinoteci na <strong>premijeri</strong> filma <em>Romeo i Julijo</em> tražila karta više, popunila su se sva moguća sjedeća, pa i stajaća mjesta. To definitivno nije film koji sam sebe (pre)ozbiljno shvaća, ali nije ni onaj treš-treš koji bi možda očekivali.

U ponedjeljak se u splitskoj Kinoteci tražila karta više, popunila su se sva moguća sjedeća, pa i stajaća mjesta, a krivci su bili ekipa iza filma Romeo i Julijo kojeg smo ekskluzivno predstavili početkom mjeseca. Premijera filma totalno neuobičajene radnje privukla je široku lepezu likova koji su željeli među prvima pogledati ovaj dugometarski prvjenac mladog splitskog scenarista i redatelja Ivana Perića iza kojega je već nekoliko ostvarenja kratkog metra.

U ponedjeljak se na premijeri filma Romeo i Julijo tražila karta više

Za početak publika je odgledala Samo trailer mladih splitskih autora koji se već neko vrijeme vrti na Youtubeu, a zatim je otpočelo nešto sasvim drugačije od svega čemu smo se mogli nadati od domaćih filmaša, romantični film o nesretnoj ljubavi između dva nabildana brejkera koji su sinkronizirani stihovima.
Za početak publika je odgledala Samo trailer mladih splitskih autora

To definitivno nije film koji sam sebe (pre)ozbiljno shvaća – iz svake scene je jasno da su se momci jako dobro zabavaljali snimajući ga, ali nije ni onaj treš-treš koji bi možda očekivali, jer je također jasno kako je mnogo truda i rada uloženo u svaki kadar – možda nose jeftine kostime, šminkali su se sami, glume u suludim scenama priču koja balansira na rubu zdravog razuma, ali kamera, zvuk i režija su ipak daleko od treša, jasno je da se netko potrudio to napraviti kako treba.

Priča je već poznata, prepričavati baze stvarno nema smisla, ali jedno je sigurno – u ovom filmu ima više scena popunjenih muških gaćica nego u svim hrvatskim filmovima zajedno. Pridodamo li tome činjenicu da je ovo također vjerojatno prvi film snimljen u Splitu koji ni u jednom kadru ne prikazuje Sv. Duju, Rivu ili Palaču, već se glavni protagonisti šeću u manje eksponiranim kvartovima kao što je Smrdečac ili Kopilica, nameće se zaključak da je mlada splitska ekipa snimila nešto podosta neobično, i što je najbitnije, zabavno. Za film su na trenutke bili potrebni titlovi pošto se neki djelovi teksta uopće nisu čuli od salve smijeha koja se orila dvoranom.

Sljedeća projekcija vjerojatno u Info zoni, a do tada - trailer


Propustili ste, pogledajte



Da neobična večer ima još neobičniji kraj, pobrinula se nakon projekcije ekipa iz filma i priuštila nam petnaestominutno break dance iskustvo na pozornici Kinoteke oduševivši sve prisutne.

Ekipa prve hrvatske trash gej break dance mjuzikl parodije

Sljedeća projekcija filma će se vjerojatno održati u prostoru Info zone, o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni, a do tada uživajte u traileru prve hrvatske sinkronizirane trash gej break dance mjuzikl parodije.

napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet