Zaronite na škrge

17_09_2009
Zaronite na škrge

Mnogi od modela na fotografijama inače uopće ne rone, ali su zbog ove izožbe <em>dobili škrge</em>. Bilo je urnebesno smiješnih situacija, jer i nakon subotnjeg izlaska su davali sve od sebe, pothlađivali se&#160; u bazenu, <strong>grcali </strong>na površini puni olova u džepovima... a sve s osmijehom!

Ovog petka u Splitu se otvara sasvim neobična izložba naziva Na škrge koja će situacije iz naše svakodnevnice preseliti na monotono i sterilno dno bazena.

- Ideja je nastala promatrajući po internetu na koji način profesionalni fotografi rade podvodne snimke sa ženskim modelima. No meni su misli odlutale potpuno na drugu stranu i tako se u mojoj glavi stvorio ovaj koncept. Vani se time bave samo oni kojima kompanije dobro plate za neku kampanju, pa je ovo koliko mi je poznato prvi sličan način izražavanja kroz fotografiju u Hrvatskoj – kazuje o izložbi njen autor Antonio Rossetti, koji je u bazen htio s mnogo glomaznijim predmetima, no neke ideje su na žalost ostale samo ideje. Možda do drugog nastavka izložbe.


Znajući za njegovu (mnogima preambicioznu) ideju, kolege iz ronilačkog kluba upoznale su ga s Gordonom Cerijanom upraviteljem bazena na Poljudu, koji je podržao njegov projekt i oslobodio mu četiri nedjeljna termina za snimanje, kada je bazen prazan.

- Snimali smo doslovno od jutra do mraka da bi vrijeme maksimalno iskoristili, što je na nekim fotografijama vidljivo jer je svjetlo drukčije ujutro i popodne, pa su se lomovi svjetla odrazili na kvalitetu nekih fotografija – prepričava mladi Rossetti, koji je snimao kompaktnim aparatom Canon S5 IS u Ikelitovom kućištu, sa širokokutnom lećom i blicom Inon 2000, što i nije profesionalna oprema za podvodno snimanje, jer takva vrijedi kao polovni luksuzni automobil.

- Fotografija ne bi bilo bez pomoći mojih kolega iz kluba i prijatelja od kojih mnogi inače uopće ne rone, ali su zbog mene „dobili škrge“. Bilo je urnebesno smiješnih situacija, jer i nakon subotnjeg izlaska su davali sve od sebe, pothlađivali se bazenu, grcali na površini puni olova u džepovima, a sve to s osmijehom na licu – u dahu će autor, koji zahvaljuje i sponzorima izložbe Europskom pokretu, Foto Dalmaciji, Press Mediji, Abel Galeriji Umjetnina i PIK Mornaru.


Rossetti se tek dvije godine bavi fotografijom, od toga godinu dana podvodnom, a na oba dosadašnja Prvenstva Hrvatske je pobijedio, iako je u konkurenciji bilo i inozemnih natjecatelja koji su imali daleko moćnije i superiornije kamere. Zanimljivo, u oba slučaja radilo se o autoportretima.

Ukoliko ne stignete na otvorenje izložbe sutra (petak) u 19 sati u prostorijama Europskog pokreta (Hrvojeva 1, jugoistočna kula Dioklecijanove palače, pokraj Pazara), zanimljiv svijet na dnu bazena možete pogledati do 2. listopada, svaki radni dan od 9-13 i 17-21h.

napisao: Cole