Besplatni pravni savjeti

15_09_2009
Besplatni pravni savjeti

U šumi zakona, propisa i pravilnika većina mladih ne snalazi se najbolje, osobito u situacijama kada nisu sigurni koja im prava pripadaju ili koje im se obveze pripisuju. Često su im potrebni pravni savjeti do kojih nije lako doći ili uopće ne znaju gdje započeti potragu...

U šumi zakona, propisa i pravilnika većina mladih ne snalazi se najbolje, osobito u situacijama kada nisu sigurni koja im prava pripadaju ili koje im se obveze pripisuju. Često su im potrebni pravni savjeti do kojih nije lako doći ili uopće ne znaju gdje započeti potragu, gdje se i kome obratiti za pomoć. Pravno savjetovanje se redovito naplaćuje po važećim cjenicima pravnih usluga što ponekad može biti i velika prepreka u pokretanju bilo kakvih postupaka. 

U olakšavanju pristupa pravnim savjetima Ministarstvo pravosuđa napravilo je veliki korak donošenjem Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Time je započeto uspostavljanje sustava besplatne pravne pomoći koji bi trebao biti na raspolaganju građanima slabijeg imovinskog stanja. Korisnici pravne pomoći u smislu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći su osobe koje ne mogu snositi troškove pravne pomoći bez opasnosti od egzistencijalne ugroženosti.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći kao pružatelji pravne pomoći predviđeni su odvjetnici, udruge, sindikati i pravni fakulteti pri čemu su definirani oblici pravne pomoći koju pojedini od ovih subjekata može pružati. Na ovaj je način prihvaćena uobičajena praksa većine država Europske unije.

Za područje Splita dvije organizacije ovlaštene su pružati besplatnu pravnu pomoć:

Dalmatinski odbor solidarnosti
Šetalište Bačvice 10, Split
tel: 021/488-944, 021/488-951

Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu
Domovinskog rata 8, Split
tel: 021/393 500