Lotomanija

24_08_2009
Lotomanija

Uplaćuju loto da bi imali šansu za bolji život?&#160; Sigurno su svjesni da bi tristotinjak kuna izgubljenih na igrama i igricama kao životno osiguranje postalo zalog za pristojnu starost. Ništa to ne znači ako nisi za koplje<strong> iznad</strong> dojučerašnjih susjeda u sivom kvartu.

Medije prodaju 4S - seks, smrt, skandali i snovi. Tako se u zadnje vrijeme sve tiskovine raspisuju o tzv. lotomaniji - maniji mnogih da bez puno truda postanu financijski diktatori. Da svima, koji su ih do jučer gazili, pokažu zube. I to sve preko noći, uplatom simbolične svote na mogućnost nemogućeg dobitka.

Mediji znaju da mnoge Hrvate hipnotiziraju upravo ti snovi o velikom zaokretu u životu. Preuzimanju kormila nad svojim, a i mnogim drugim životima. Rođaci će zahvaljivati, vrtići će časno nositi ime velebnog donatora. I šef će, u firmi koja će naglo promijeniti većinski paket dionica, osjetiti što znači ona “para vrti gdje burgija ne može“.

Al' nemojmo se zavaravati onom: Uplaćujem loto da bi imao šansu za bolji život. Traži se život bolji od drugih. Sigurno su svjesni da bi tristotinjak kuna izgubljenih na igrama i igricama kao životno osiguranje postalo zalog za pristojnu starost. Ništa to ne znači ako nisi za koplje iznad dojučerašnjih susjeda u sivom kvartu. Možda to objašnjava činjenicu da su dobitnici najvećih iznosa američkog lota radnici u tvornicama. I sad se čeka da 249 milijuna dolara pokupi čovjek porijeklom iz savezne države SAD-a poznate po nezaposlenosti.

Još se čeka na Hrvate da skoknu do Trsta po svoj komad iluzije. Da sanjaju tih 149 milijuna eura. Tu milijardu kuna i pripadajuća prava koja nikako da ostvare. Dva dana nakon pisanja ovog teksta izvučen je glavni dobitak talijanskog Powerballa, a talijanska vlada je predložila zakon o ograničavanju maksimalnog dobitka na 100 milijuna.

napisao: Miljenko