Zvijezde padaju

12_08_2009
Zvijezde padaju

Svoj ovogodišnji <strong>vrhunac</strong> <em>zvijezde padalice</em> dosegnut će u srijedu navečer. Predstava će početi između 21 i 22 sata. Dakako, ovi meteori nemaju veze s okolnim zvijezdama koje su udaljene od Zemlje više svjetlosnih godina i svijetlit će na nebu i nakon ove noći :)

Meteorska kiša Perzeida vidljiva je svake godine od kraja srpnja do kraja kolovoza kada Zemlju zasipaju i po tisuću godina stari ostaci kometa Swift-Tuttle. Svoj ovogodišnji vrhunac zvijezde padalice dosegnut će u srijedu navečer, u noći s 12. na 13. kolovoza 2009. godine. Tisuće meteora približit će nam se na samo nekoliko stotina kilometara, no gotovo sigurno će u potpunosti izgorjeti pri prolasku kroz atmosferu.

Blizu mora, što dalje od grada i... ima neka bolja zvučna pozadina :)

Predstava će početi između 21 i 22 sata kada zviježđe Perzej, po kojem je pljusak dobio ime, polako počne izlaziti na istoku. Do kraja noći, pred zoru, na nebu će možda izgarati i više od jednog meteora po minuti. Dakako, meteori nemaju veze s okolnim zvijezdama koje su udaljene od Zemlje više svjetlosnih godina i svijetlit će na nebu i nakon ove noći :)