Kamo voziti u kolovozu

03_08_2009
Kamo voziti u kolovozu

Ukoliko ste se proteklih ljetnih mjeseci rastrčali po Jadranu i okolici u potrazi za dobrim koncertima, u kolovozu konačno možete odahnuti – Splitu i okolici predstoji nimalo spektakularna, ali ipak najbogatija glazbena <strong>ponuda</strong> do sada. Kolovoz je već počeo, uhvatite ritam...

Ukoliko ste se proteklih ljetnih mjeseci rastrčali po Jadranu i okolici u potrazi za dobrim koncertima, u kolovozu konačno možete odahnuti – Splitu i okolici predstoji nimalo spektakularna, ali ipak najbogatija glazbena ponuda do sada.


Kolovoz (već) krenuo silovito



Na svojoj će ljetnoj turneji uigrani tandem Stefanovski / Tadić će nakon Zadra i Visa u prvim danima kolovoza posjetiti još i otoke Hvar (klaustar franjevačkog samostana, 5.8.), te Murter (trg Kod škole, 6.8.), nakon čega kreću u sjeverne krajeve – Varaždin 7.8. i, posljednji nastup turneje, u Osijeku, vrt hotela Royal. Ulaznice za sve navedene koncerte dostupne su na linku. Ljeto u Aurori nam u blizinu, među ostalima, dovodi TBF petog, Davida Moralesa šestog, Niki Belucci jedanaestog te Mišu Kovača 14. kolovoza. Više informacija o programu i kartama na linku.
Stefanovski ovog ljeta zaobilazi Split!? (foto: Zvina)

Za silovit početak kolovoza na Jadranu zaslužan je i sedamnaesti po redu Monteparadiso Festival u Pulskom Rojcu (ulaznice po cijeni 70 i 100 kn i više o festivalu tu). Nađete li se u blizini Rovinja, ne propustite definitivno najoriginalniji šestodnevni koncert bez sponzora u Istri – Last Minute Open Jazz Festival u mjestu Bale. Više informacija o ovoj uistinu intrigantnoj manifestaciji na www.kameneprice.com.

Četvrtog dana kolovoza viška utvrda Batarija ugostit će Petar Ugrin Quartet, na Zrću će se zapartijati uz Laidback Lukea. Isto će mjesto pohoditi još Shapeshifters 6. te Benny Benassi 11. kolovoza. Informacije o ulaznicama na linku.

U Pirovcu se istoga dana nastavlja Ljeto u bluesu uz Barber Shop i Prljavi Ton. U sklopu tog festivala nastupiti će još Nebo & The Downstrokes te Ivan Vragolovich 11.8., Mojo Stuff, Two For Blues te Evil Village Band 18.8.


Tiesto 2005. na zg-velesajmu, ovog ljeta na Zrću (foto: $ith)
U biogradskom hotelu Belvedere održati će se 5.8. koncert Zozophonic Orchestra, na Pagu će klub Papaya zabavljati DJ Tiesto. U neposrednoj su nam blizini tog dana na raspolaganju Latin Prince u makarskom Peter Pan clubu te Stampedo u korčulanskom ljetnom kinu.

Na otoku Krku, Omišalj će ugostiti Denis Razz Quartet 6.8., pretposljednji koncert Fertinates Jazz festivala. Istoga dana LTJ Bukem feat. MC Connrad nastupaju u pirovačkom Porat klubu, a na blue(sy) otok Vis dolaze Ratko Zjača Quartet. U Rijeci se 6.8. nastavlja Ljeto na Gradini  uz Tamaru Obrovac Transhistria Electric. Karte i detaljni program na linku.

Na Rabu kreće 6.8. Rab Summer Festival uz litarske koktele, partije, Ninu Badrić, Cubismo i svašta nešto o čemu možete pročitati, a i kupiti karte na linku.

Šesto izdanje spektakla urbane glazbe Viva La Pola! uz Deadline, TBF, Dubioza kolektiv i mnoge druge započinje 7.8., detaljni program i info o ulaznicama potražite na službenom spejsu. Istoga dana počinje i deseta Martinska fešta u nedalekom nam Šibeniku uz Deffness by noise, Saturn, Analena, Vuneny... Karte 60 kn za jedan, 80 za dva dana u rasplesanom autokampu Martinska. Više na linku. Blue(sy) otok Vis tog dana ugošćuje New Deal & Jasnu Bilušić, Jazz tunel caffe u Rijeci Zozophonic orchestra, a između svih tih mogućnosti najvjerojatnije ćete odabrati besplatnu fešticu na Firulama uz Nan deSka :)


Urban&4 umisto U2?


Mršava subota 8.8. donosi, osim ponuda u linkovima gore navedenih klubova, i One piece puzzle + Š.U.G. u ljetnom kinu u Korčuli.

Urban&4 u Pirovcu umjesto U2 u Zagrebu? (foto: M.Prgomet)

Utjehe na Jadranu za one koji nisu nabavili karte za maksimirski spektakl 9. i 10 kolovza baš i nema, gledajući koncertnu ponudu – Urban&4 i Matija Dedić Electric Trio u pirovačkom Portu, te Soulparlor na Hvaru neće baš moći nadoknaditi propušteni U2. Oni koji su nabavili ulaznice, ostanu li u Zagrebu koji dan više, mogu 11.8. uloviti The Termals u KSET-u za 55 kn.

U klubu Papaya organizira se Green Beat festival kojega će 12.8. otvoriti Swedish house mafia, a kompletni repertoar koji će razmrdati Zrće pogledajte na www.papaya.com.hr, a ulaznice nabavite na linku. U Zadru će tu srijedu nastupati Majke (cijena kao za splitski koncert – 90 kn), a u Pirovcu Darko Rundek Cargo trio ponovo posjećuju Porat klub.



Najveći i najveći besplatni festival



Toga dana u Mađarskoj započinje jedan od najvećih festivala u ovom dijelu Europe - Sziget, uz imena poput Faith No More, Nouvelle Vague, Tricky, Die Toten Hosen, Lily Allen, Offspring, Manic Street Preachers, Placebo, Fat Boy Slim, Prodigy, Calexico i da se ne deprimiram dalje, pogledajte link.

Istoga dana u Beogradu počinje vjerojatno najveći besplatni događaj na Balkanu – petodnevni Belgrade Beer Festival, o kojemu informacije potražite na linku. Spomenimo samo neke od izvođača: Laibach, Stereo MC'S, Rambo Amadeus, Divlje jagode, Darko Rundek & Cargo Orkestar, Psihomodo Pop, Let 3 te Vlatko Stefanovski... Sasvim pristojno za 0 valute na ulazu :)

Mukte: Stereo MC'S, Rundek, Let 3... (foto: S.Marinović)

Splitsku O'Haru će 13.8. nakon Hvara razmrdati njemački DJ kolektiv Soulparlor, a metalci će se mobilizirati u slovensko Celje gdje se održava prvi Paranoid Open Air festival na kojem će se u tri dana pred publikom izmjenjivati Agnostic Front, Eliminator, Keller, Obscura i mnogi drugi o čemu više potražite na www.paranoidopenair.com.

Postolar Tripper dolaze 14. 8. u korčulansko ljetno kino, TBF svira u Vodicama, viški blue(sy) otok se sa publikom oprašta uz Nebojšu Buhin Nebo, a u Split nam po treći(!?) put ove godine dolazi Neno Belan i Fiumens koji će bez sumnje napuniti O'Haru.

Ni Istra tog vikenda neće proći bez događanja – 15.08 održava se Kastav rock festival. Informacije pratite na www.kastavrockfestival.com - valjda će proraditi ovih dana :)

Pravac put plaže Trstenica na Orebiću 16.8. udarit će svi obožavatelji Vatre, a bluzeri mogu doći na svoje u Pirovcu uz Mojo Stuff i ostale.


Madonna sve oko nas, a neće kod nas



Prvo istočnoeuropsko ukazanje gospođe Madonne dogoditi će se u Munchenu 18.8., dosta blizu će nam doći 20.8. na ljubljanskom hipodromu Stožice (karte su bile dostupne na linku - otkazano!) a kako nas pop kraljica uporno izbjegava, posljednja prilika, ako želite vidjeti Sticky and Sweet turneju je u Beogradu, 24. kolovoza.

Posljednji nastup omišaljskog Fertinates Jazz Festivala održati će Elvis Stanić Power Trio 20.8., a istoga dana počinje vinkovački Rock u ravnici.  Program, iz kojega izdvajamo Hladno pivo, The Knuckleheads, Majke, Septicu, Kawasaki 3P i dvije besplatne radionice provjerite na www.rur-vk.com. Karte su pristupačne – 50 kn po danu ili 100 za sva tri dana i dostupne na linku.

U Austriji 20.8. kreće trodnevni Frequency festival uz face poput Radiohead, Grace Jones, The Prodigy, a kompletni program pogledajte na www.frequency.at dok karte možete srediti ovdje (urban travel organizira i prijevoz za 700 kn).

Justinsi krajem kolovoza na Firulama (foto: Čuba)

U Slavonskom brodu 21. i 22.8. će se održati Poloj Open Air bez zvučnih imena (Mentalna higijena, Green Gay, The Ramones Real Tribute, Inkognito, Black Division, Excuse for pain) , ali je zato upad na punk rock hc spektakl - besplatan. Dvadeset i prvog dana kolovoza i u Splitu besplatan koncert – Justin's Johnson će sigurno rasplesati okupljene na plaži Firule.

U Fažanu 21. dolaze Overflow, Rade Šerbeđija i Miroslav Tadić nastupaju na Krku, u isto vrijeme na istom otoku prašiti će i Hladno pivo, a dubrovčane će u Oralndu zabavaljati Valetudo.
Subotu, 22.8. ćete možda provesti na Korčuli gdje u ljetno kino dolaze omiljeni Gustafi, ili pak u Aurore na Freemasons.


Kraj kolovoza


Kraljica romske glazbe kojoj je Bruno nekidan isplatio odštetu zbog korištenja njene glazbe u svom filmskom hitu, Esma Redžepova, 27og dolazi na opatijsku ljetnu pozornicu, ulaznice po cijeni od 100/130 kn nabavite klikom Ili šetnjom do Dallasa.

Trodnevna rasturačina iDemo fest kreće u Ludbregu 28.8., uz Đubrivo, The Orange Strips, War Head i mnoge druge, kao i dvodnevni Kutina Urban fest Klikajte na www.idemootok.com i www.kutinaurbanfest.com.

Coldplay nam dolaze u relativnu blizinu – Munchen 29.8. te Stadio Friuli u Udinama, ali ulaznice preko urbana više nisu dostupne – rasprodano.


Kako se zove vaš prijatelj s kojim osvajate ljetne festivale? (foto: Čuba)
Mršavu domaću koncertnu ponudu posljednjeg ljetnog mjeseca zaključuje gitarijada u Korčuli sa Svrby, Darkwood, M.O.R.T.M Sabbath Stone i još par demo bendova.

U devetom se mjesecu onako izdaleka možemo veseliti Offspringu u zagrebačkoj Tvornici 5.9., a što se ponude općenito tiče valja se nadati da će se datumi još popuniti pa da ljeto ispratimo kako treba – rasplesano, raspjevano i u dobrom raspoloženju.

napisala: KMaja