Uz Ladytron ništa nije važno

02_08_2009
Uz Ladytron ništa nije važno

Hrpa <strong>minusa</strong> mora da je bila parnoga broja pošto je, kada se sve zbroji, koncert&#160; zaslužio - plus. Gubitnici večeri su Pipsi, a Embasy 516 su srećom otkazali nastup, no kad su liverpulci započeli svoju blago mračnu elektropop čaroliju slojeva glazbe, više ništa nije bilo važno...

Hrpa minusa zabilježena na kulminaciji Atlantis Summer Chalangea mora da je bila parnoga broja pošto je, kada se sve na kraju zbroji, koncert na Tvrđavi zaslužio jedan veliki plus. No, ne zahvaljujući organizatoru, koji se nije potrudio obavijestiti nepopravljive optimiste koji su došli pred Tvrđavu u zakazano vrijeme koncerta, i tamo čekali (u blizini nema ni kafića za nuždu obaviti pa možete zaključiti kako je lijepo bilo) da se ovi konačno udostoje dopustiti ulaz, što se i dogodilo sa "svega" dva sata zakašnjenja.


Embasy 516 srećom otkazali



Ma koji god bili opravdani njihovi razlozi za kašnjenje, publici su dugovali barem ispriku preko razglasa, ali nažalost u nas je ovakvo ponašanje još pod normalno pa se stvarno nemamo što čuditi što rijetko koji nastup započne u dogovoreni sat.

Pipsi su u životu mogli i bez ovog nastupa

Gubitnici večeri su definitivno Pipsi koji su u životu mogli i bez ovog nastupa – prekratak za stvaranje ikakve magije sa publikom i žanrovski bez blage veze sa ostalim izvođačima, ali su se ipak potrudili (no nažalost opustili tek za posljednje stvari) i splitskoj publici odsvirali jedva polusatnu the best of kompilaciju, a za uvod smo dobili simpatičnu klapsku verziju hita Divljih jagoda Motori (uz vrum vrum onomatopeje na kraju). Nakon Plači, Fred Astaire, Sex u školi, Zdenka i vanzemaljci, Super mama i Bog, Pipsi su se, uz ispriku publici udaljili s pozornice. Koliko im je potrajao koncert najbolje oslikava to što su sa pozornice odnijeli neotvorene boce osvježavajućih pića.

Ugodno iznenađenje večeri bili su domaće snage sa bazom u Zagrebu, Hemendex,  koji su elektronikom, čvrstom ritam sekcijom, rastrzanom gitarom, razbacanom back pjevačicom i svjetlosnim efektima, svojim prvim ukazanjem splitskoj publici ostavili dojam profesionalnog i uigranog benda koji je u 40-ak minuta nastupa zgusnuo dovoljnu količinu energije i privlačnosti da se njihov puni set sa nestrpljenjem očekuje. Ograničeno su vrijeme na pozornici iskoristili na najbolji mogući način i dostojno pripremili publiku za zvijezde večeri, Ladytron.

Hemendex je dostojno pripremio pubiku za Ladytron

Sreća je u nesreći što su Embasy 516 u posljednji trenutak otkazali nastup, jer bi onda svaki bend svirao valjda po 15 minuta, pošto je za samu pripremu instrumenata za Ladytron trebalo nekih 20 minuta.


Elektropop čarolija



No kad su konačno, u prvim minutama nedjelje, liverpulci došli pred pristojno popunjenu Tvrđavu i započeli svoju blago mračnu elektropop čaroliju slojeva glazbe, više ništa nije bilo važno – ni kašnjenje, ni dehidracija, ni bol u nogama – bila je važna samo glazba i nježni ženski vokali koji su dopirali sa pozornice.

U nešto manje od sat vremena nastupa proveli su nas kroz bitne momente osmogodišnje karijere benda – od Black Cat, Tomorrow, preko Ghosts i Runaway, do Sewenteen koja je, uz posljednju, Destroy everything you touch, izazvala najžešću reakciju publike - za splitske prilike neuobičajenu kombinaciju stranaca, sjevernjaka i domaćina.

Ladytron su svojim nastupom ostavili dojam na okupljene

Svojim su nastupom ostavili dojam na okupljene, koji su ih, kada su se pokupili sa pozornice (u 1 sat, jer je tada svirka morala utihnuti) uporno pokušavali dozvati natrag, ali zakon je bio neumoljiv tako da smo se morali zadovoljiti onim što smo vidjeli. A vidjeli smo uistinu izvrstan bend u elementu, koji je te večeri sigurno privukao i pokojeg novog fana.

Afterparty u Jungle (da, one na drugom kraju grada) mogao je zvučati primamljivo eventualno onima na 4 kotača – još jedan minus organizatorima, uz nadu da se dogodine neće ponoviti ono loše već da ćemo neopterećeno uživati u dobroj glazbi. Na vrijeme. Znam da se može.

Pogledajte album u galeriji i na facebook.com/splitski.portal!

napisala: KMaja
foto: Duje Bonačić