Forum: pratili, optužili, raskrinkali...

22_07_2009
Forum: pratili, optužili, raskrinkali...

Forumašima nije promaklo da je Kerumova vlast prva koja ima službu za rad s mladima. Nakon gradskog, na udaru teških kritika se našao županijski Savjet mladih. Zavirili su u proračun MKCa i razotkrili tajne Doma mladih. Još <strong>pišu</strong> o noćnim busevima, a žele i besplatni wlan...

Ljeto, opće poznato u novinarskim krugovima kao sezona kiselih krastavaca razdoblje je u kojima ima malo ili nimalo vijesti. Čak i vrućini i morskim radostima usprkos forumaši su se posvetili nimalo ljetnim temama. Istina, navikli smo već da se na našem forumu osim mladenačkih ćakula vode i ozbiljne rasprave i razmjene informacija kompetentnih mladih ljudi.

Žele prvi za mlade

Forumaši vjerno bilježe svaki potez novog gradonačelnika u temi Žele naš gradonačelnik pa im nije promaklo ni to da je Kerumova vlast prva koja je preustrojem gradske uprave u naziv jedne službe uvela pojmove mladi i udruge mladih. Ipak, revni  korisnik 26. vijećnik primjetio je da u članku odluke koji definira djelokrug rada novoimenovane Službe za šport i rad s mladima i udrugama mladih nema opisa rada te službe koji bi se ticao konkretno mladih i udruga mladih tj. da se opis odnosi isključivo na područje sporta. Ostaje (mu) i terminološki nedefiniran pojam udruge mladih - koje su to udruge i uključuju li udruge za mlade, pita se 26. vijećnik.

Prethodni gradonačelnik, Ivan Kuret, u predizborno je vrijeme priznao potrebu postojanja osobe ili službe zadužene za rad s mladima te je u tome vidio i rješenje problema nesuradnje Grada i Savjeta mladih.


Savjet mladih – pretplaćen na kritike


Nakon što se utišao u svome radu, popustile su kritike na račun gradskog Savjeta mladih, a na udaru se posljednjih tjedana našao županijski Savjet mladih. Okidač za početak rasprave bio je navodni tajni pozivni natječaj upućen samo odabranim udrugama. Prema tom pozivu Savjet bi prema naputku pozvanih udruga urgirao u županijskoj administraciji s ciljem ostvarivanja financijske potpore projektima tih udruga koji bi se potom realizirali u partnerstvu sa Savjetom, objasnio je korisnik Splicchoo. S druge pak strane, 26. vijećnik, ujedno i pokretač teme, tvrdi da je to način da Savjet urgira za priljev novca udrugama svojih članova te preuzme dio zasluga rada drugih udruga prikazujući tako opravdanost svog postojanja.

Dokazana krivnja

Nije trebalo puno pa da se kao i po pitanju gradskog Savjeta nametne pitanje – tko su ti mladi ljudi i jesu li dovoljno kompetentni da savjetuju vlast po pitanju mladih? Iako su argumenti uglavnom temeljeni na rezultatima pretraživanja u Googleu, pronađeni podaci intrigiraju.

Nakon iskustva sa gradskim Savjetom ne bi nas trebalo iznenaditi činjenica da samo nekoliko članova ne pripada mladeži HDZa "u kojem imaju visoke pozicije i nisu samo članovi", piše 26. vijećnik. Pretraživanjem interneta mogu se provjeriti i njegove tvrdnje da se imena članova pojavljuju u čelništvima studentskih organizacija, ponajviše Hrvatskoj akademskoj zajednici za koju smatra da "nije cijenjena i u široj javnosti priznata i poznata udruga" čime nema opravdanja za toliki broj njenih članova. Intrigira citirani sadržaj objavljen početkom prošle godine na  portalu glasdalmacije.hr u kojem se navodi da je jedan od članova Savjeta ŽSD stranačkim vezama i bez minute radnog staža u svojoj 24. godini imenovan u nadzorni odbor Čistoće u kojem prima naknadu od 2400 kuna.

Forumaši konačno raskrinkali i MKC

Korisnica Nela možda je otvorila Pandorinu kutiju postavljanjem linka na radne materijale 3. sjednice Gradskog vijeća. Već više od dvije godine stara tema o Domu mladih ponovno je aktualizirana objavom podataka o sredstvima uloženim u rad Multimedijalnog kulturnog centra, ustanove koja brine o Domu mladih. Brojne ispisane kritike na netransparentnost rada i nefunkcionalnost zaposlenika MKCa ne pristaju uz iznesene podatke da je u 2008. za redovne i programske djelatnosti potrošeno više od milijun kuna od čega je na neto plaće zaposlenika izdvojeno skoro 500 tisuća kuna. Forumaši još nisu sigurni u odgovor na pitanje koliko je zaposlenih i kolike su im plaće. Čak 8 zaposlenih sa plaćom od po 5 tisuća kuna?!

Više od 100 tisuća kuna potrošeno je na famozne intelektualne usluge, a za naknade za rad predstavničkih i izvršnih tijela, povjerenstava i slično MKC, odnosno Grad, je izdvojio oko 64 tisuće kuna. "Rad MKCa, te gradske javne ustanove se svede na organiziranje par izložbi uglavnom namijenjenih najmanje mladima. Sva ostala događanja u zgradi realiziraju udruge koje tu djeluju, neovisno o proračunu MKCa i sa novcem kojeg su same osigurale iz drugih izvora", zaključuje 26. vijećnik, a nadovezuje se korisnik Robinhost s komentarom: "Da skratimo priču, 'ko to krade? 'Ko je pun ko brod?". Forumaši odgovore traže već dvije godine. Bezuspješno.

Noću sanjam noćne buseve

Dvije godine je stara i tema o potrebi kvalitetnijeg noćnog javnog gradskog prijevoza - Noćni busevi. Pokušao je pred lokalne izbore i splitski.portal podgrijati atmosferu, no nisu se dogodili veći pomaci. Ipak, nedavno su u Slobodnoj Dalmaciji studentski pravobranitelji obznanili da su u suradnji sa gradskim Savjetom mladih uputili prijedlog za uvođenje dodatnih autobusnih linija.

Iako u pomalo konfuznoj raspravi u temi Javni WLAN u Splitu, dodatno zbunjujućoj tehničkim izrazima manje sklonim čitateljima, pitanje korisnika Enkidu je jasno – kada će Split na svojim ulicama i trgovima dobiti kvalitetni besplatni bežični Internet? Mudro je primijetio i potrebu za kartom trenutnih područja besplatnog pristupa internetu jer se pokazalo da ni forumaši nisu suglasni oko trenutne pokrivenosti. Ne misle baš svi ni da je takva mreža potrebna…

Pisali su forumaši i o bojkotu Broadway kina zbog neisplate plaća zaposlenicima – svatko sa svojom pričom i metodom. Nije im promakla ni izjava novog ministra obrazovanja "Besplatni studij svim uspješnima", a premijerovu ostavku u temi Sander dao ostavku popratili su prilično agresivnim izražavanjem nezadovoljstva. Ragiraju i na svaku aktualizaciju Spaladium Arene, uređenja Matejuške

napisao: Pile
foto: arhiva