Kultura od Kašteleta do Prve vode

13_07_2009
Kultura od Kašteleta do Prve vode

U predizborno vrijeme <strong>Splitsko ljeto</strong> se spominjalo u vicu, a sada je aktualno svojim bogatim programom koji će u mjesec dana zabavljati publiku pred pozornicama od Kašteleta do marjanske Prve vode. Dramske predstave, koncertne izvedbe, opere, balet...

U predizborno vrijeme Splitsko ljeto se spominjalo u vicu, a sada je aktualno svojim bogatim programom koji će u mjesec dana zabavljati publiku pred pozornicama od Kašteleta do marjanske Prve vode. Dramske predstave, koncertne izvedbe, opere, balet... 55. Splitsko ljeto je na ulicama, trgovima, u parkovima, šumama i podrumima.

Za otvorenje - prošle godine Peristil, ove godine Prokurative...

Ove godine otvaranje Splitskog ljeta upriličit će se na Prokurativama 14. srpnja (utorak) premijernom izvedbom djela Carla Orfa Carmina Burana u izvedbi Opere i Baleta splitskog HNK. Kako nikad nije lako doći do ulaznice za samo otvaranje, ljubitelji Orfovog djela moći će u istom uživati dva dana kasnije na istom mjestu uz malo manje pompe i službenih govorancija kojima će biti ukrašeno samo otvaranje.


Drama i iz Podruma



Maštovitost u izboru lokacija nije zanemarena ni ove godine. Tako, uz tradicionalni Peristil, sada već poznatu i uhodanu pozornicu Splitskog ljeta, i Carrarinu poljanu, i Podrumi ugošćuju izvedbe Splitskog ljeta. Prohladni ambijent starih kamenih zidina upotpunit će dojam drame Moje dijete, redateljice Nenni Delmestre, koja prikazuje sukobe u jednoj obitelji na štetu djeteta. Mr.Single redatelja Matka Raguža također će biti izvedena u Podrumima Dioklecijanove palače. Predstavu izvodi Željko Vukmirica i na osebujan način provodi publiku kroz svakodnevicu jednog samca.

...prošle godine Don Carlos, ove godine Carmina Burana.

Ugledni dirigent Vjekoslav Šutej, nakon uspješnog oporavka od teške bolesti, dirigirat će operom Nabucco na Peristilu i to u dva navrata, 22. i 24. srpnja. Ljubitelji opere na Peristil će biti dobrodošli i na izvedbe Don Carlosa pod ravnanjem dirigenta Ivana Repušića.


Preostalo još samo 1 mjesto



Publika željna dobrih dramskih djela doći će na svoje kroz program 55. Splitskog ljeta. Na Carrarinoj poljani samo dvaput će imati priliku pogledati što to muči Cinca i Marinka u izvedbi Kazališne družine iz Zagvozda, a ako to propuste, GKM Split će istom će mjestu ponuditi još jednu dramu pod nazivom Predstava Hamleta u selu Mrduša donja. O popularnosti dramskih predstava kod splitske kazališne publike govori i podatak iz online sustava za rezervaciju ulaznica HNK Split – za jedinu izvedbu predstave CABAres, CABArei Zijaha A. Sokolovića u trenutku pisanja ove najave preostalo je još samo 1 (jedno) slobodno mjesto u gledalištu za 240 gledatelja.


Plavi kvadratić - jedino preostalo mjesto za CABAres, CABArei :)
I ljubitelji koncerata morat će požuriti s rezervacijama jer se većina koncerata u ovogodišnjem programu Splitskog ljeta izvodi samo jednom i gledališta su već dobrano popunjena, mjesta ima još malo pa bi valjalo što prije uloviti svoje mjesto pod nebom iznad Meštrovićevog kašteleta i(li) Sustipana. Osim koncerata, Sustipan će biti originalna lokacija dviju izvedbi Ankarskog državnog baleta i opere. Ribarske svađe imaju potpuno autentičnu lokaciju – Lučica Spinut, Prva voda pravo je mjesto za ribarske ćakule i impicigavanje.

Uz pogled u nebo i nadu u dobro vrijeme, potpuni program 55. Splitskog ljeta možete pogledati na www.splitsko-ljeto.hr. Na linku možete rezervirati ili kupiti ulaznice iz udobnosti svog doma. Ipak, za guštanje u nekoj od predstava, bit će nužno izaći na zrak tople ljetne noći.

napisala: Vex
foto: Stipe Marinović