Lito + rad + mukte + tulum

03_07_2009
Lito + rad + mukte + tulum

U našoj sredini nedovoljno popularna šema možda zvuči nestvarno i u nju se upuštaju samo hrabri i dovoljno informirani. Pomoć pri organizaciji Ljetnog festivala na Islandu, sudjelovanje u ekološkim akcijama u Francuskoj, <strong>kampovi</strong> u potresom razorenoj talijanskoj regiji Abruzzo...

Lažu koji tvrde da ovog ljeta nema posla i druge opcije osim gnjiliti u fotelji dok se pokrivač lijepi za oznojena leđa! Nakon poziva na radni kamp u Srebrenici, evo još malo novosti iz svijeta rada, pa k tome još i volonterskog. U našoj sredini nedovoljno popularna šema sklapanja pojmova lito + rad + mukte + tulum možda zvuči nestvarno i u nju se upuštaju samo hrabri i dovoljno informirani.

Put pod noge pa na šemu lito + rad + mukte + tulum

Service Civil International je međunarodna organizacija koja se bavi distribucijom odnosno mobilnošću volontera. Na www.sciint.org nude bazu u kojoj možete pretraživati pozive za volonterski angažman u preko 500 volonterskih kampova diljem svijeta. Objavljeni volonterski kampovi međusobno se razlikuju po lokacijama, terminima održavanja, tematici, profilu korisnika i volontera… Provođenje aktivnosti slobodnog vremena s djecom u Španjolskoj, pomoć pri organizaciji Ljetnog festivala na Islandu, sudjelovanje u ekološkim akcijama u Francuskoj... mogu biti neke od aktivnosti za koje, da biste sudjelovali, treba samo popuniti prijavnicu za registraciju u bazi volontera na spomenutoj web stranici i aplicirati za sudjelovanje na željeni kamp.


PPP - pomozi posli potresa



Iz bogate ponude izdvajamo poziv na sudjelovanje u kampovima u talijanskoj regiji Abruzzo, pogođenoj jakim potresima ovoga proljeća. Tamo još uvijek veliki broj ljudi živi u privremenim smještajnim objektima jer su im domovi srušeni. Ukupno 6 kampova tijekom ovoga ljeta bit će organizirano s ciljem osnaživanja potresom pogođene regije i pomoći u normalizaciji života na tom prostoru. Tako će 3 kampa biti tematski orijentirana na animaciju djece i mladih kako bi im ljeto proteklo što kvalitetnije i zabavnije s odmakom od katastrofe koja ih je pogodila prije nekoliko mjeseci. U organizaciji ovih triju kampova sudjelovat će 13 nevladinih organizacija, a oko 150 volontera će svojim doprinosom omogućiti njihovu uspješnu realizaciju.

Od rada s djecom i ekoloških akcija do organizacije festivala

Potresi su uništili većinu objekata i infrastrukture i dok se to ne sanira normalizacija života u regiji Abruzzo je na čekanju. Posla ima jako puno i volonterska pomoć je više nego dobrodošla. U tom smjeru radit će 3 kampa čiji su ciljevi realizacija prvih koraka ka očuvanju povijesnih ostataka oštećenih u potresima. Volonteri koji se prijave za rad u takvim kampovima imat će prilike upoznati povijesno naslijeđe i kulturu regije Abruzzo i nekih povijesnih lokaliteta, te sudjelovati u traženju, čišćenju i arhiviranju povijesnih ostataka koji su "preživjeli" potrese.

Prijave za ove, a i ostale kampove, hrvatski volonteri šalju putem Volonterskog centra Zagreb.

napisala: Vex
foto: arhiva