Veeelika mapa festivala i koncerata!

27_06_2009
Veeelika mapa festivala i koncerata!

Iako se vrijeme baš i ne pokorava kalendaru, količina koncerata na otvorenom kroz sedmi mjesec definitivno potvrđuje – ljeto je i službeno započelo. Uz ovakvu ponudu zbog koje je uglavnom potrebno napuštati Dalmaciju ostaje pitanje hoće li biti vremena za kupanje u <strong>srpnju</strong> :)

Iako se ove godine vrijeme baš i ne pokorava kalendaru, količina koncerata na otvorenom koji nas iz svih smjerova mame kroz sedmi mjesec definitivno potvrđuju – ljeto je i službeno započelo.


Za overodose provjerite putovnice


Već prvi dan mjeseca srpnja u zagrebački KSET dovodi legendarne kanadske hard corer post punkere NoMeansNo (doć će oni i bliže Splitu, samo čitajte dalje). Karte po cijeni od 65 kuna se u pretprodaji mogu nabaviti u Dirty Old Shopu kao i na blagajni kluba KSET, a na dan koncerta će se prodavati za 80 kuna.

Budimpeštu 1.7. pohode legendarni Dream Theater, a ulaznice koje se kreću u rasponu od 28,30 do 54,12€ možete nabaviti ovdje.

Drugi dan mjeseca srpnja mami sve metalce i one koji se takvima osjećaju na jednotjedni posjet slovenskom gradu Tolmin gdje se održava šesti po redu Metalcamp uz imena kao što su Nightwish, Blind Guardian, Kreator, My Dying Bride... Više informacija o programu na www.metalcamp.com, a tjednu kartu po cijeni od 123,50€, odnosno trodnevnu kartu za 89,50€, možete nabaviti na linku.

U Rijeci se 2.7. interpretacijom stihova Mate Balote u izvedbi Bruna Krajcara nastavlja Ljeto na gradini koje posjetiteljima kroz ljetne mjesece donosi pregršt koncerata, spomenimo Nenu Belana&Fiumens 3.7., Elvis Stanić group 15.7. te Henry Radanović trio 20. srpnja. Kompletni program pogledati ovdje.
Jedina višednevna glazbena aktivnost u Splitu i okolici u prvim danima srpnja je početak Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, koji će se od 4. srpnja provući sve do kraja mjeseca. Više informacija potražite na www.fdk.hr.

Od Visa do Save


Još se iz lipnja u srpanj preljeva viški festival Skok u Vis u sklopu kojeg se 03. srpnja Burning The Beach nakon četiri godine provedene na Korčuli preselio u Komižu, na plažu Kamenice. Cjelodnevni i cjelonoćni party u režiji Loopjunkiesa vrućim će održavati Loxy (UK), Allied (UK), Billain (BIH), Rea (Zg), Sven Nallis (Ri), Implant (St), Drizzy (St), Golem (St), Oxide (St). Festival će  završiti idućeg dana uz nastup Gipsy Brass Orchestra Kočani u Visu. Ulaznice se u pretprodaji mogu nabaviti samo na otoku Visu (u agencijama Vis – special i Alternatura) po cijeni 30kn, redovna cijena svakog događaja je 50kn.

Za pobornike klupske scene u Zadru 3.7. počinje desetodnevni The Garden Festival. Više informacija na www.thegardenfestival.eu.

The Garden Festival - party pod borovima, uz morsku obalu

Istoga dana počinje i trodnevni opatijski Liburnia Jazz festival uz 22 koncerta koji će otvoriti Medski Martin and Wood. Informacije o izvođačima i satnici ovdje, a  karte (festivalska 200, pojedinačne 80kn) tu.

Sinead O'Connor istoga dana nastupa u Beogradskom Sava centru (ulaznice od 35,10€ i 38,90€ nabaviti ovdje), a koncertnu ponudu pretrpanog petka ne zaključujemo ni Kopitom koji će zapaliti hvarski klub Vertigo u Jelsi.

I Zagreb svoj rock festival u srpnju ima – 3., 4. i 5.7. će Otok hrvatske mladeži na Jarunu razdrmati Hladno pivo, Postolar Triper, Primal Scream, The Toy Dolls, Let 3, Razorlight, The Charlatans i mnogi drugi. Više o programu na www.rokajfest.com. Karte po cijeni od 150 kuna za jedan odnosno 250kn za sva tri dana kupiti na ovom linku.


Prvi vikend



U mađarskom Sopronu od 1. do 4. srpnja će se na pozornici izmjeniti neobična kombinacija imena – Marilyn Manson, Sepultura, Ladytron (doć će oni nama u Split, samo čitaj...), Limp Bizkit, Franz Ferdinand. Detaljnije o svemu na službenom myspace-u festivala www.myspace.com/voltfestival.

U Ljubljani se od 29.6. do 4.7. održava jubilarni, pedeseti po redu Jazz Festival Ljubljana, sa pripadajućim koncertima, izložbama te okruglim stolovima. Više o uistinu bogatom programu i ulaznicama ovdje.
Prva subota u srpnju, 4.7. dovodi nam u neposrednu blizinu izvanserijske NoMeansNo koji će održati koncert u supetarskom klubu Luna (organiziran prijevoz od luke do kluba), a karte po cijeni od 60kn prodavat će se na ulazu. U Luni će publiku kroz osamnaest lunarnih misija (dvanaest u srpnju) zabavljati i DJ-evi čiju kompletnu listu možete pogledati na www.summerclubluna.com.

Bruce Springsteen & The E Street Band 5.7. pohode bečki Ernest Happel stadion, a kako to zvuči možete provjeriti za cifru od 68,70 do 98€, karte dostupne na linku.

Istoga se dana u pulskoj Areni otvara 10 po redu, jubilarni, Histria fest, koje će uveličati Jose Cura i Simfonijski orkestar HRT-a. U srpnju će isti festival na koncertnu mapu utisnuti nastup Sir Elton Johna 8.7. te Michaela Boltona, 12.7. Više o programu i krtama koje se kreću u rasponu od 270 do 630kn na službenoj stranici festivala www.histriafestival.com.

Beč 5.7. (samo dva dana prije Splita) pohode Arctic Monkeys uz Kills (47,10€ za karte) te Kooks (31,10€ za karte) 6. srpnja.


Split: Arctic Monkeys i Kontra regula


U varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu će 6.7. nastupati utjecajni Joe Jackson, a karte po cijenama od 150 do 200 kuna možete kupiti ovdje.

Trg 5 bunara u Zadru će 7.7. ugostiti multinacionalni Kultur Shock (spustit će se oni još južnije, ali zaobići Split, čitaj dalje...) uz predgrupu Mortus Delicit, a cijena upada je 40 kuna.

Splićani će istoga dana konačno doći na svoje sa definitivno najaktualnijim koncertom u dugo vremena – Arctic Monkeys će zasvirati na Prokurativama, a karte po cijeni od 200kn nabavite na svim prodajnim mjestima Ticketpro-a.

Sepultura i The Dillinger Escape plan 7.7. drmaju bečku Arenu – 26,10€ za ulaznice.

Legendarni ekscentrik David Byrne nažalost zaobilazi Hrvatsku, ali nastupa 7.7. u Univerzalnata sala u Sokpju te 8.7. u Sava Centru u Beogradu. 10.7. posjetiti će ljubljanske Križanke, a ulaznicu po cijeni 40,50€ za tu poslaticu možete kupiti klikom na link. Ulaznice su dostupne još i za Beč. 11.7. u Areni, po cijeni od 43,20€ na linku te Graz, Kasematten 16.7. (link za ulaznice) po cijenama 46,60, 58,50, 64,00 te 69,50€.

U Osijeku bi se 8.7. trebao održati zajednički nastup Death Angela, Kataklysm te Keep of Kalessin u MMC Slavija. Međutim, informacijama o ulaznicama još ni traga.

I Ban i Belan na Kontra regula (foto: M.Prgomet)

Odgođeni splitski spektakl Kontra regula, posvećen preminulim Dinu i Borisu Dvorniku, održat će se na splitskim Bačvicama 9.7. uz veličine hrvatske estrade poput Josipe Lisac, Nene Belana, Marijana Bana i mnoge druge. Karte po cijeni od 50kn on-line dostupne na linku.

Publici omiljeni Đorđe Balašević na Brijunima će prestaviti svoju knjigu Kalendar mog detinjstva, a koncert koji će održati uz pratnju Aleksandra Dujina na klaviru za cifu od 250kn možete pogledati i poslušati 9.7. na tvrđavi Minor. Karte se prodaju u CD shopovima u Puli i Rijeci, a manji je broj dostupan i u Zagrebu.


Exit, VDP i Radar festival


U Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi obilježava se 9.7. još jedan jubilej – 10 po redu Exit fest uz imena kao što su Lily Allen, Arctic Monkeys, Manic Street Preachers, KoRn, Patti Smith, Kraftwerk, Moby, Madness, The Prodigy i mnogi drugi. Službena stranica sa kompletnom postavom i satnicom je www.exitfest.org. Karte za četverodnevni festival po cijeni od 812 kuna možete kupiti u Dallasa na Pjaci.

Tek jedna sličica sa Exit-a 2007. (foto: Cole)

U Dubrovniku istoga dana nastupaju Kultur Shock (60kn pretprodaja, 70 na dan koncerta).

Otvaranje SSFF-a 9.7. u Supetar dovodi francuske Joke, 10.7. nastupaju ST!llness, 11.7. Kopito, a festival filmova i glazbe se zatvara 12.7. uz Elemental. Više o filmovima i bendovima na www.supetarsuper.com.

Sa druge strane Kaštelanskog zaljeva 10. srpnja počinju 11. Večeri dalmatinske pisme. Prva je Večer novih skladbi, zatim 11. srpnja možemo slušati poznate hitove u klapskoj verziji, a 12. srpnja u klapskom izdanju možemo čuti i svjetske evergreene. Program još nije potpun i precizan, no pratite www.vdp.hr.

Rambo Amadeus
spominjat će se još ovog ljeta, ali prvi detektirani nastup ima u supetarskom klubu Luna 10. srpnja.

Tu noć Klub Aurora u Primoštenu rasplesat će DJ Umek i Marko Nastić, upad je 110kn a ulaznice dostupne na linku gdje možete provjeriti i kompletni ljetni program kluba – od Sancheza do Olivera preko Severine i klape Cambi, Kampanel i Sv. Juraj, za svakoga ponešto.

Rovinjski Monvi centar 10.7. ugošćuje Bajagu za čiji nastup ćete platiti 70kn, a dan kasnije 50kn možete platiti za nastup Dave the drummer-a. Još o događajima (navodno bi i Hladno pivo trebalo zasvirati 18. srpnja) na linku.

Bajaga 2006. u Splitu, sada najbliže u Rovinju (foto: Ž.Vesanović)

Prvi Šklabfest (11. i 12.7.), u slovenskom mjestu Trbovlje, stotinjak kilometara od Zagreba, dovodi u dva dana programa legendarne The Skatalites, Toy Dolls, The Exploited, KUD Idijote i mnoge slovenske snage. Jednodnevne ulaznice po cijeni od 28,50€ te dvodnevne od 36,50€ nabaviti ovdje ili, ako imate sreće, uhvatiti koju dvodnevnu po svega 30€ u zagrebačkom Dirty Old Shopu.

Bečki Gasometer 11.7. zagrijati će ekscentrični Morrissey (44,60€ – 52,30€, link za karte), a nešto bliže opcije za te dane u mjesecu su Edo Maajka na Krku u klubu Jungle za 50kn te Essence u ljetnom kinu u Korčuli.

Deset dana bez regule, ali i zvučnih glazbenih imena, bit će festival Vanka Regule u Sutivanu koji počinje 12. srpnja.

Isti dan Radar festival na stadionu RK Varteks u Varaždinu dovodi izvođače kao što su Santana, Solomon Burke, Eric Burdon and The Animals te Lačni Franz. Detalje o izvođačima i programu pogledajte na stranici festivala www.radar.hr, a kartu po cijeni od 290kn nabavite klikom na link.


Seasplash i Dirty Old


Ponedjeljak, 13.7., zagrebačka Tvornica kulture privući će obožavatelje njujorške kraljice Patti Smith koja će uz Toma Verlainea (Television) promovirati album Twelve. Ulaznice po cijeni od 200kn nabaviti ovdje, a odlučite li čekati dan koncerta, za upad će biti potrebno izdvojiti 250kn.

Nekad megapopularna Anastacia 14.7. dolazi u posjet Grazu, a za upad u Messe Congress Graz Betriebsgesellschafte treba pripremiti 66,50€ slijedeći link.
Počevši od 14.07. pa do 18.08., tijekom šest večeri pod nazivom Summer in Blues na trgu Rudina u Pirovcu, svaki utorak sa početkom u 21 sat, predstavit će se šest hrvatskih blues bandova iz sastava Hrvatskih Blues Snaga. Transformacija je to tradicionalnog pirovačkog blues festivala. Više informacija potražite na www.myspace.com/pirovacblues.

Splitska skromna koncertna ponuda popunit će se i nastupom Tonya Cetinskog na Starom placu 15. srpnja. Cijene ulaznica su 80 i 100 kuna, a možete ih kupiti ovdje.
Od 15. do 18. srpnja u paškom klubu Papaya održavati će se Papaya Day and Night Festival uz gostovanj Paula Van Dykea na otvaranju, 16.7. stižu Groove Armada, 17.7. dolazi Sharam, a zatvaranje će užgati Freemasons. Više o programu i cijenama (kontajte 45€ :)  ) na linku.

U Velikoj kraj Požege od 16. do 18. 7. održati će se deseti po redu Dirty Old festival uz veličine kao što su Bambi Molesters, KUD Idijoti, Debeli precjednik, Sixpack i još hrpa drugih www.dirtyoldempire.com. Dnevna ulaznica do 5.7. je 110kn, a festivalska 210kn, a do 15.7. iste ulaznice možete nabaviti za 120, odnosno 230kn u svim poslovnicama Eventima, kao i u zagrebačkom Dirty Old Shop-u. Na upadu će karte zapadati 130 odnosno 250 kuna.

Istoga dana počinje i sedmi Seasplash festival u Puli gdje po cijeni od 230 za festivalsku, odnosno 95kn za jednodnevnu kartu koje se mogu nabaviti u poslovnicama Eventima, možete uživati u nastupima Macka and The Roots Ragga Banda, Kawasaki 3P, Antenata, a kompletnu listu izvođača potražite na www.seasplash.net.


Ethnoambient Salona



Solinska Gradina je i ove godine domaćin najvećeg world music događaja godine – 17.7. Ethnoambient Salona dovodi Mariju Prelas, Vruju i naravno Kries, a 18.7. možete uživati u zvukovima Baka Beyonda, Katalene te Ethno Croatia Orchestra, a sve to po cijeni od 50 kuna u pretprodaji na linku odnosno 70kn na dan koncerata.
Ethnoambient polovicom srpnja u Solinu (foto: Z.Vinčić)

Nađete li se 17. srpnja na drugom kraju Jadrana, u Rijeci, možete, po cijeni od 250kn (link za karte) pogledati, u sklopu Riječkih ljetnih noći na Kantridi vitalnu kubansku jazz legendu – trubača Artura Sandovala.

U bosanskohercegovačkoj Banja Luci se 17. i 18.7. održava Banja Luka Rock Open Air Festival uz veličine kao što su Uriah Heep, Atomsko Sklonište te Divlje jagode. Kompletni program na www.blrockopen.com. Ulaznice po cijenama 185 i 370kn (za VIP festivalsku) nabaviti ovdje.

Korčulanska rock eksplozija


Velika rock explozija dogoditi će se u korčulanskom ljetnom kinu 18.7. uz bendove Gatuzzo, Dosh Lee, Gretta i Voodoo Lizards. Na istom mjestu će se 21.7. ukazati Majke, 24.7. popularni Ivan Hrvatska, 25.7. Kopito te 28.7. Đubrivo. Dakako, prostor kina će se koristiti i za projekcije filmova, pretežito zabavnog karaktera, kao i za nastupe vatrenih žonglera. Najave za sve događaje na Korčuli pogledajte na www.korcula.net/eevents.

Zrće će se za one željne vrućeg partianja u klubu Aquarius ugostiti glazbene katalizatore poput Niki Belucci i Rogera Sancheza, a točne datume i cijene ulaznica provjerite na www.aquarius.hr.

Ekscesna Lady Gaga napada Beč 22.7. a karte se u pretprodaji po cijeni od 39,80€ mogu nabaviti na linku.

Jazz velikan George Benson nastupa u Budimpešti 22. srpnja, a ulaznice možete nabaviti po cijeni od 26,93 do 66,87€ na linku.

Istoga dana konačno opet nekakav događaj u Splitu - The World/Inferno Friendship Society nastupaju u klubu Kocka.

Edit: Majke su tek 03. srpnja svečano objavile da kreću na mini ljetnu turneju koja će obuhvatiti i Split. Na tvrđavi Gripe nastupaju 23. srpnja, a cijena ulaznica je 90 i 110 kuna. Prodajna mjesta: Dancing Bear, Music shop u Koteksu i Robot na Splitu 3.



Skaville, Stefanovski i Lastovo - za kraj



Na otok Krk mogla bi se translatirat kompletna ska scena u hrvata na dvodnevni Skaville festival koji počinje 23.7. Program još nije objavljen, ali za informacije o izvođačima pogledajte skaville.org. Cijene ulaznica su od 100 do 160 kuna.

Stefanovski i Tadić će 27.7. nastupati u gačeriji palače Sermage u Varaždinu, a karte po cijeni od 150kn dostupne su na linku. Isti tandem dan kasnije kreće put otoka na ljetnu turneju. Prvi je na redu Krk, gdje će nastupati u Frankopanskom Kaštelu. Karte su 150kn, a možete ih kupiti ovdje. Zatim 29.7. dolaze na Mali lošinj gdje će nastupati na Ljetnoj pozornici kina Vladimir Nazor, a karte su na linku. Posljednji njihov nastup u srpnju biti će 30.7. u rovinjskom Mauzoleju, gdje će karta koštati 160kn, a možete je online kupiti ovdje.

Rambo: 10.07. u Supetru, 01.08. na Lastovu (foto: Z.Vinčić)

Treći po redu Atlantis Summer Challenge, festival skate kulture, počinje 25. srpnja, a vrhunac glazbenog dijela je zadnjeg dana festivala koji će jednim danom zagaziti u kolovoz. Na tvrđavi Gripe nastupit će Ladytron i Pips Chips & Videoclips - ulaznice će u pretprodaji biti 80kn, a na ulazu 100kn.

Šećer na kraju je najava nezaobilaznog Lastova gdje će publiku u 4 dana, od 29.7. uz more zabavljati Zdenka Kovačiček Quartet, Atheist Rap, Elamental i Rambo Amadeus. Detaljniji program na www.lastovo.org.

Šuška se da će zadnjeg dana srpnja (dan prije ribarske fešte u Komiži)  Marko Nastić s prijateljima uzdrmati napuštenu višku tvrđavu Fortica, no nigdje nema definitivne potvrde pa stavite kraj tog događaja upitnik. Edit: potvrđeno; techno&house floor, cijena karte: 60 kn.

Uz ovakvu koncertnu ponudu zbog koje je uglavnom, nažalost, potrebno napuštati Dalmaciju ostaje pitanje hoće li biti uopće vremena za kupanje u srpnju.

pripremila: KMaja