Ovo lito radit ili ladit?

18_06_2009
Ovo lito radit ili ladit?

Sunce, more, kavice, vrele ljetne noći, putovanja, koncerti… sve te ljetne radosti moraju, nažalost, biti na stabilnim financijskim temeljima da bi bile ostvarive. Prilika za podebljanje džeparca ima, a nije zanemarivo ni iskustvo koje dolazi sa svakim <strong>zaposlenjem</strong>...

Srednjoškolci su s nastavom završili prije dva tjedna, a studenti se trenutno bore s pripremanjem ispita za polaganje u ljetnom ispitnom roku i nakon toga su i oni slobodni. Neki se već na veliko odmaraju, a nekima odmor tek slijedi. Sunce, more, kavice, vrele ljetne noći, putovanja, koncerti… sve te ljetne radosti moraju, nažalost, biti na stabilnim financijskim temeljima da bi bile ostvarive. Neki od onih kojima je već sada dosadno i ne znaju kako ispuniti duge ljetne dane dali su se u potragu za poslom. Nije važno kakvim, važno da je pristojno i na vrijeme plaćen. Prilika za podebljanje džeparca ima, a nije zanemarivo ni iskustvo koje dolazi sa svakim zaposlenjem.

Ajde radit i svoj džeparac zaradit (foto: Čuba)

Neki od srednjoškolaca ovoga će ljeta prvi put službeno raditi za nekoga, potpisati ugovor koji ih obvezuje i daje im prava. Ukoliko se radi o srednjoškolcima koji moraju još učiti do maturalne svjedodžbe, oni se mogu obratiti u Agenciju rada d.o.o. koja se nalazi na adresi Put Bačvica 10. Ova agencija obavlja posredničke poslove u ime Učeničkog doma Lovran i na taj način omogućava srednjoškolcima koji još nisu maturirali ostvarenje radnog odnosa.


I srednjoškolci i studenti


Oni srednjoškolci koji u rukama već imaju maturalnu svjedodžbu, ali još uvijek nemaju studentska prava niti su prijavljeni na Zavod za zapošljavanje, mogu se obratiti u Student servis pri Studentskom centru Split, Sinjska 7 (pokraj Prime Grad).

I naravno, studenti su također dobrodošli u Student servis, za njih nema posebnih uvjeta učlanjenja – dovoljno je samo nekoliko dokumenata i volja za rad.

Bit će kocerata, pobrini se i da bude para (foto: M.Prgomet)

Na svakom od ovih izvora zaposlenja nalaze se oglasne ploče popunjene oglasima poslodavaca koji traže mlade i sposobne ljude za rad. Svatko može pronaći nešto za sebe i na taj način korisno ispuniti vrijeme praznika, te popraviti stanje u novčaniku.


Šalabahter za traženje posla


Da olakšamo proces prijava i učlanjenja, donosimo kratak popis informacija o navedenim posredničkim organizacijama:

Agencija rada d.o.o.
Put Bačvica 10, Split
tel: 021 488 947

Potrebna dokumentacija za prijavu:
  • potvrda o statusu učenika (zatražiti u tajništvu škole)
  • jedna fotografija za dokumente
  • dokument na kojem je vidljiv JMBG
  • potvrda o otvorenom žiro-računu

Studentski centar Split
Student servis

Sinjska 7, Split (pokraj Prime Grad)
tel: 021 347 434; 021 346 647
mail: [email protected]
online popis poslova: scst.hr/poslovi.php

Potrebna dokumentacija:
  • potvrda o statusu studenta (zatražiti u referadi fakulteta)
  • jedna fotografija za dokumente
  • dokument na kojem je vidljiv JMBG
  • potvrda o otvorenom žiro-računu
  • preslika maturalne svjedodžbe (za srednjoškolce koji su maturirali, a nemaju još studentska prava)

Za one koji žele znati kako je prema hrvatskom Zakonu određen odnos radnika i poslodavca donosimo i link na Zakon o radu .

napisala: Vex