Hepatitis kruži bez kontrole

18_06_2009
Hepatitis kruži bez kontrole

Evo sam bombastičnim naslovom dobio vašu <strong>pozornost</strong>. Nije riječ o nekoj pandemiji sličnoj onoj svinjskoj kojom Roche diže milijarde. Riječ je o puno ozbiljnijem problemu. Spolno i krvlju prenosive virusne bolesti: HCV, HBV, HPV, HIV.

Evo sam bombastičnim naslovom dobio vašu pozornost. Nije riječ o nekoj pandemiji sličnoj onoj svinjskoj kojom Roche diže milijarde (WHO je nakon dizanja stupnja pandemije na 6 kupila 600 milijuna doza Tamiflu lijeka - uplatila na račun Rochea oko 9milijardi eura). Riječ je o puno ozbiljnijem problemu. Spolno i krvlju prenosive virusne bolesti: HCV, HBV, HPV, HIV. Punim nazivima: humani papiloma virus, hepatitis C i B te humani imunodeficijentni virus. Svi ti virusi se dijagnosticiraju u kliničkim bolničkim centrima te privatnim klinikama. Testovi se mogu vršiti privatno. U čemu je problem. Mnogi zaraženi ne žele da se njihov nalaz proslijedi obiteljskom liječniku jer znaju da neće biti u mogućnosti obavljati svoje poslove. Tako su pomorci više puta svojim doktorima zatajili da boluju od Hepatitisa C (bolest koja se osim spolno može prenijeti krvlju) te time ugrožavali; i dalje ugrožavaju zdravlje svojih bližnjih. Svi ti zaraženi, koji su svoj nalaz zatajili liječnicima, nemaju mogućnost primanja terapije. Terapija inače obuzdava virus, a u njihovom slučaju virus ulazi u visoko virulentno razdoblje svakih par mjeseci. U tim periodima svaka ranica na tom čovjeku postaje izvor zaraze. Zaraze za koju samo on zna i koju odbija suzbiti. Dijagnostičari znaju da ti pacijenti taje nalaze svojim liječnicima i bilo kakvo savjetovanje o terapiji nema učinka. Jednostavno riješenje bi bilo da se donese zakon kojim bi svaki test na visoko infektivni virus bio zakonski proslijeđen obiteljskom liječniku.

Slučaj iz Dalmacije

"Čudo spasilo zadarskog ovisnika: hepatitis mu nestao bez liječenja" je bombastični naslov jednog lokalnog lista. U tekstu se tek malim slovima spominje kako za njegovu bolest nije znao liječnik u vojsci. Nigdje u članku se ne spominje opasnost da neki od ročnika u slučaju intezivnijih vojnih vježbi dođe u kontakt svojom ranom sa otvorenom ranom tog ovisnika. Nigdje se nije spomenuo izostanak odgovornosti čelnih ljudi u zdravstvu. Novine danas samo pišu kako je Milinović zataškao slučaj svinjske gripe (koji je ispada bio lažan) . Ministar zdravstva je nabildani nesposobni kreten okružen beskičmenjacima, ali je potez o zataškavanju slučaja penapuhane gripe jedini dobar potez u ovom mandatu. Samo da ih napravi još.


napisao: Miljenko Katunarić, dipl.ing.mol.biologije