Ipak nismo sami

09_06_2009
Ipak nismo sami

Čak se više ni mladi novinari ne ustručavaju pokopati svoje vršnjake za dobar honorar. Upravo zato je dobrodošlo i korisno prezentirati stanje srednjoškolske <strong>volonterske</strong> scene. Nužno je jasno kazati – niste sami, niste jedine budale koje u ovom gradu čine nešto za druge...

Prateći samo medije, o mladima rijetko kada možete saznati nešto pozitivno, čak se više ni mladi novinari ne ustručavaju pokopati svoje vršnjake za dobar honorar. U proteklih mjesec dana smo kroz niz tekstova u Slobodnoj Dalmaciji saznali da su mladi u Splitu pijančine naučene na nerad, politički igrači prikrivenih namjera, odrasli na skupim satovima, i studenti koji ispite polažu na drogama. Ono pozitivno je ili uobičajeno pa time nezanimljivo za duplericu ili normalno pa time nedovoljno senzacionalno za naslovnicu. Pozitivci - aktivisti, volonteri, altruisti… se sve češće pitaju – jesmo li sami?

Pozitivci - aktivisti, volonteri, altruisti... - jesu li manjina?

Upravo zato je dobrodošao i koristan trud udruge Most kojim je na stotinu stranica prezentirano stanje i problemi srednjoškolske volonterske scene, ali i desetogodišnji rad udruge na promociji volonterstva. Brošura Volontiranje je moj đir predstavljena je u Info zoni, a osim autora svoja volonterska iskustva podijelili su i sami srednjoškolci, ali i moderatorica Ada Reić, prvostupnica i studentica sociologije koja je i suautorica sociološke studije Volonterstvo mladih kao bijeg u stvarnost. "Moje istraživanje, ali i ovih sto strana brošure, pokazuje da Split nije letargičan. Hrvatska u volonterstvu zaostaje za zemljama poput primjerice Francuske, ali napreduje velikim koracima.", kazala je mlada sociologinja u uvodnoj riječi, a na kraju zaključila: "Drago mi je što na svakoj novoj volonterskoj akciji vidim nova lica, znači da ipak nisam sama kako mi se ponekad čini."

Promocija brošure o srednjoškolskoj volonterskoj sceni

Volontersku snagu koja se krije u splitskim srednjim školama najbolje je predočila Tihana Pleić koja kao knjižničarka već dest godina vodi volonterske grupe 4. gimnazije kroz koje je, prema njenim riječima, prošlo preko pet stotina učenika. Domovi umirovljenika, bolnica i Dječji dom Maestral najčešća su mjesta volonterskog angažmana srednjoškolaca 16 splitskih škola, no masovnim sudjelovanjem na, primjerice, prošlogodišnjim akcijama uređenja vrtića te prikupljanja i distribucije paketa za socijalno ugrožene obitelji pokazali su da su spremni za još izazova. "Kod nas ima još ljudi koji bi željeli volontirati, ali jednostavno nema voditelja koji bi ih koordinirali." – reagirala je jedna srednjoškolka na spomen česte fraze o nezainteresiranosti mladih.

Mnogobrojni (nevidljivi) dokazi društvene angažiranosti, ne samo srednjoškolske populacije, ostaju daleko od očiju javnosti, a nužno je u ovakvim okolnostima jasno kazati – niste sami, niste jedine budale koje u ovom gradu čine nešto za druge, mukte, iz gušta, za grad, za ljude.


Most slavi i 10 godina POP programa izložbom u Vestibulu


TOP 50 POP



Udruga Most slavi i desetu godišnjicu POP programa, posebnog odgojnog postupka namijenjenog maloljetnicima s poremećajem u ponašanju, a u kojem okosnicu rada, uz stručnjake, čine vršnjaci pomagači. Instalacijom TOP 50 POP koja će se u utorak od 20 sati postaviti u Vestibulu prezentirat će se 50 volontera koji su proteklih godina dali najveći doprinos uspješnosti POP programa. Uz fotografije njihovih portreta koje je izradila Ana Barbarić održat će se i prigodan program. Rođendanski tulum za sve generacije POPaša zakazan je za srijedu, 10. lipnja, na bazenu Jadrana.

napisao: Pile
foto: Ana Barbarić