Zaboravljeni Shakespeare

28_05_2009
Zaboravljeni Shakespeare

Bol kao posljedica smijeha u mišićima za koje niste ni znali da postoje dobra je preporuka za predstavu teatra EXIT, <em>SHAKEspeare na Exit</em>. Poprilično jadan odaziv <strong>publike</strong> i nije toliko začuđujuć.&#160;Početak u maniri najtreš akcijskih filmova odmah je dao naslutiti...

Bol kao posljedica smijeha u mišićima za koje niste ni znali da postoje dobra je preporuka za predstavu teatra EXIT, SHAKEspeare na Exit, koju su u srijedu Solinjani imali priliku vidjeti u Domu kulture Zvonimir.

Poprilično jadan odaziv publike i nije toliko začuđujuć uzmemo li u obzir gotovo nikakvu reklamu po medijima, plakata čak nije bilo ni u okolini dvorane, a cijena karte je bila smiješna za ovakav kalibar predstave – 30 kuna.


U maniri najtreš akcijskih filmova


Mlade glumce poluprazno gledalište nije nimalo omelo u predstavljanju stvaralačkog opusa poznatog engleskog pisca na, u najmanju ruku, neuobičajen način.

Početak u maniri najtreš akcijskih filmova odmah je dao naslutiti publici da će prisustvovati vanserijskoj predstavi za naše prilike. Živko Anočić, Marko Makovičić i Jerko Marčić ispaljivali su podatke o slavnom autoru - 37 komada, 10 povijesnih drama, 18 komedija, 1222 lika, od kojih smo mnoge upoznali tijekom predstave.

Mlade glumce poluprazno gledalište nije nimalo omelo

Režija Matka Raguža je sigurna i nenametljiva i ostavlja dovoljno prostora talentiranim glumcima da se razmašu.

Scena je minimalistička – na pozornici se nalaze tek 4 paravana, dokotrlja se pokoja stolica i odnekud iskopaju par rekvizita. Nedostatak sredstava je rezultirao primjerice Julijinim pokušajem samodavljenja rukama nad Romeovim tijelom (u nedostatku noža) i Hamletovim monologom nad kasicom lubanjicom.


Shakespeareov_opus.zip



Tri glumca s nevjerojatnom lakoćom ulijeću iz lika u lik, spajaju komade, povijesna razdoblja, nevjerojatno, ali istinito, prezentirajući bogati Shakespeareov opus u manje od 2 sata. Nemoguće je uopće pokušati prepričati taj kontrolirani kaos koji se događa na pozornici pred publikom koja jedva suzdržava suze od smijeha u nekim momentima.

Šteta što češće nemamo u Splitu i okolici prilike vidjeti ovakav tip kazališta – čovjek bi rekao da će uvijek rasprodane Sokolovićeve predstave dati nešto naslutiti organizatorima, ali to je valjda previše za očekivati. Šteta je i što je ovaj biser prošao gotovo neprimjećen. Baš šteta.

napisala: KMaja
foto: www.teatarexit.hr