Ulovi ribicu...

25_05_2009
Ulovi ribicu...

Kino Bačvice je prava lokacija, a ponedjeljak pravi dan za<strong> otvaranje</strong>, s nestrpljenjem očekivanog, drugog FMFSa. Pravi film za tu prigodu je francuska uspješnica <em>Un conte de Noel</em> - crnohumorni prikaz jedne netipične sage o životu...

Kino Bačvice je prava lokacija, a ponedjeljak pravi dan za otvaranje, s nestrpljenjem očekivanog, drugog Festivala Mediteranskog Filma Split. Pravi film za tu prigodu je francuska uspješnica Un conte de Noel čija projekcija počinje u 21 sat.

Christmas tale - crni humor za otvorenje

Christmas tale je još jedna u nizu uspješnica poznatog redatelja Arnauda Desplechinea - dobitnika Prix Louis- Delluc za film Kraljevi i kraljica i četverostruko nominiranog za Zlatnu palmu u Cannesu. Topli i crnohumorni prikaz jedne netipične sage o životu, o izgubljenosti obiteljskog čovjeka u kontekstu svojih najmilijih, smještena je u vrijeme božićnih praznika. Ovaj film posebno istražuje kompleksne odnose među članovima obitelji Vuillard promatrane kroz prizmu bolesti majke, snažne Junon (impresivna Catherine Deneuve) koja uoči Božića sazna da boluje od leukemije i da joj je jedini odgovarajući donor koštane srži njen razmetni sin, ekscentrični umjetnik Henri (Mathieu Amalric, glavni glumac prošlogodišnjeg filma Skafander i leptir – prošlogodišnjeg dobitnika Zlatne udice na FMFS-u) prognan iz obiteljskog doma prije 6 godina. Sjajna glumačka ekipa koju još čine Jean-Paul Roussillon kao Junonin muž te Anne Consigny kao njihova kći, osvojila je prošlogodišnju nominaciju za Zlatnu palmu na Cannesu, osam nominacija i jednog osvojenog Cesara te nominaciju Europske filmske akademije.

Ekipa festivala i ove godine aktivira neiskorišteni prostor nikad završenog Akvarija na Bačvicama, a publiku će na otvaranju zabavljati splitski Jazz/ Bossa Nova/Blues sastav Partet. Cijena ulaznice na projekcije je, kao i prošle godine, 20 kuna, dok je upad na feštu uz Akvariju, poslije filma - slobodan.

www.splitmedfilmfest.com