Filmovi, tulumi i izložba

19_05_2009
Filmovi, tulumi i izložba

Dok odbrojavamo dane do nove inkarnacije<em> Festivala mediteranskog filma Split</em>, organizatori su na jučer održanoj presici konačno otkrili adute. Glavni program <strong>festivala</strong> donosi 5 nagradama ovjenčanih, kratkih i 14 dugometražnih filmova, među kojima i prvi hrvatski naslov...

Dok odbrojavamo dane do nove inkarnacije Festivala mediteranskog filma Split, organizatori su na jučer održanoj presici konačno otkrili adute kojima se nadaju privući publiku te ponoviti prošlogodišnji nevjerojatni uspjeh Festivala.

Preko 40 filmova vrtjeti će se od 25.5. do 30.5. na dvije lokacije – dnevne projekcije u novouređenoj kinoteci Zlatna vrata, a večernje u ljetnom kinu Bačvice. Cijena karata je standardno pristupačna – 15 kuna za dnevne projekcije, a 20 za večernje, dok je za kupce paketa od 5 ulaznica jedna besplatna. Kao i prošle godine, ulaz na retrospektivu je slobodan.

Na pressici je predstavljen filmski i tulumaški program  (foto: V.Škaro)


Pet nagradama ovjenčanih



Glavni program festivala donosi 5, na raznim festivalima već nagradama ovjenčanih, kratkih i 14 dugometražnih filmova, među kojima i prvi hrvatski naslov u konkurenciji, dokumentarac Solo, koji će privući sve avanturističke ljubitelje mora – priča o čovjeku koji je jedrilicom prešao Atlantski ocean u manje od 30 dana, bez kontakta sa kopnom, malo će koga ostaviti ravnodušnim. U izboru su se našli francuski, talijanski, turski, grčki, španjolski, izraelski te palestinski filmovi koji su prethodne godine ostvarili uspjehe na međunarodnim festivalima kao i na matičnom tržištu.

Prošle godine festival je privukao 6000 posjetitelja (foto: G.Katić)

U retrospektivi će se ove godine, pod zajedničkim nazivnikom Splitsko stanje uma, prikazati 3 filma snimana ili tematikom vezana uz Split, 100 minuta video uradaka studenata UMAS-a, te retrospektiva Kino kluba Split.


Kad se projektori ugase



Ovogodišnji novitet je program naziva Mali MeDITEran kojim će se, u suradnji sa splitskim osnovnim i srednjim školama, našim mladim sugrađanima pokušati približiti mediteranski film primjeren njihovom uzrastu, kao alternativa američkoj produkciji kojoj su svakodnevno izloženi.

Tulumi i koncerti FMFSovaca u Akvariju (foto: G.Katić)

I ove godine organizatori su se pobrinuli da fešta ne prestane gašenjem projektora u kinu Bačvice, pa će ponovo oživjeti prostor Akvarija u kojem će se, osim za zabavu spremnih DJ-a, za glazbu pobrinuti i tri lokalna benda – Partet na otvaranju, a Kundyak Mezhie sa Obba obba na zatvaranju Festivala. Svirke kreću svaki dan od 23 sata, a upad je slobodan.

25. 5. Ponedjeljak
Partet
26. 5. Utorak
Rockenstein
27. 5. Srijeda
DJ Coste
House
28. 5. Četvrtak
Oliva Allegra predstavlja: Cooking show
+ Dj Skime & Kojoš
29. 5. Petak
DJ Sero (Oliver Sertić)
Fešta balkanika
30. 5. Subota
Kundyak mezhie
Obba Obba
Sve to MUKTE - pročitajte više o programu tuluma

Van konkurencije ove godine će se prikazati prigodni Dan nezavisnosti, dokumentarac Vinka Brešana o spontanom masovnom prosvjedu Zagrepčana u znak potpore Radiju 101. U suradnji sa 101com, koja slavi 25 godina emitiranja, posljednjeg će se dana festivala predstaviti i izložba Svi naši tulumi.  Prostor Info Zone ponovo će ugostiti izložbu fotografija pristiglih na natječaj, ove godine pod nazivom Splitsko stanje uma.

Za one koji planiraju doputovati na Festival ekipa FMFS-a je, u suradnji sa HŽ-om, smanjila financijski teret puta te osigurala popust na vožnju vlakom do Splita.

Teren je pripremljen, karte su na stolu, a na publici je da ocijeni hoće li organizatori uspjeti ove godine taknuti filmoljupce u žicu i mobilizirati ih na projekcije filmova kojima je kvaliteta zajednički nazivnik.

www.splitmedfilmfest.com
napisala: KMaja