Što će mi četiri listića?

01_05_2009
Što će mi četiri listića?

Dovoljno je doći na svoje izborno mjesto, šesteročlanoj izbornoj komisiji pokazati identifikacijski dokument i dobit ćete ne jednu, ne dvije, niti tri – nego četiri prilike da zaokružite redni broj pored imena osoba kojima vjerujete da će kvalitetno voditi naš grad i županiju. Četiri listića...

Ako imate privilegije punoljetnosti te nedjelje ćete od ranog jutra do večeri (od 7 do 19 sati) imati priliku izaći na izbore za vlast u gradu i županiji svog prebivališta. Dovoljno je doći na svoje izborno mjesto, šesteročlanoj izbornoj komisiji pokazati identifikacijski dokument i dobit ćete ne jednu, ne dvije, niti tri – nego četiri prilike da zaokružite redni broj pored imena osoba kojima vjerujete da će kvalitetno voditi naš grad i županiju. Četiri listića, na svakome zaokružujete samo jedan broj ispred imena liste, odnosno kandidata za župana ili gradonačelnika.

Dakle, na lokalnim izborima biramo novo gradsko vodstvo (gradonačelnika sa zamjenicima i gradsko vijeće) te županijsku vlast (župana sa zamjenicima i županijsku skupštinu). Ako narod ne bude dovoljno odlučan, izbor gradonačelnika i župana će se ponoviti. U nekim sredinama moguće je izabrati i gradonačelnicu i županicu, ali u Splitu 2009. godine to nije moguće – jer nisu niti kandidirane.