Zasjala Zlatna

07_05_2009
Zasjala Zlatna

Nakon što se cijelu sezonu program <strong>Kinoteke</strong> vrtio u kinu Tesla, obnovljena dvorana u Zlatnim vratima konačno je pokazala svoje novo, suvremenije lice, ipak zadržavši dašak stare atmosfere. Definitivno se isplatilo čekati, ako ništa, onda zbog debelih, mekanih, ne prevelikih...

Nakon što se cijelu sezonu program Kinoteke vrtio u kinu Tesla, obnovljena dvorana u Zlatnim vratima konačno je pokazala svoje novo, suvremenije lice, ipak zadržavši dašak stare atmosfere.
Drvene sjedalice, na kojima su se još nedavno vrpoljili oni nenaučeni na tvrdu podlogu, sada se nalaze na samom ulazu u prizemlju Dioklecijanove 7 kao podsjetnik na minulo razdoblje. Sa zidova nas, dok se uspinjemo stepenicama, još uvijek gledaju filmski plakati, podsjećajući na vrijeme kada je i ta reklama za film bila umjetničko djelo, prije retuširanja i štancanja jednog te istog obrasca.

Debele, mekane, ne prevelike, ne premale - nekako baš taman

Dakle, nova dvorana. Pa, definitivno se isplatilo čekati, ako ništa, onda zbog debelih, mekanih, ne prevelikih, ne premalih, nekako baš taman sjedalica na kojima su izvezena imena kultnih ličnosti iz svijeta filma čija se djela i prikazuju na velikom platnu. Ozvučenje je pjesma za sebe – stari razglas je otišao u povijest, a zamijenilo ga je nekoliko zvučnika strateški raspoređenih po prostoriji. Platno također izgleda fenomenalno, ukratko, dvorana je upravo onakva kakva bi trebala biti. Jedino je neobično (što će primjetiti možda samo stari posjetitelji Kinoteke) što su zidovi bijeli, dok su prije bili tamni, i to je jedina zamjerka – na njima nema više šarenih crta koje su se nazirale u mraku i davale neki poseban štih mjestu.

Konačno smo u samom srcu grada dobili kvalitetnu dvoranu

Konačno smo u samom srcu grada dobili kvalitetnu dvoranu u kojoj se stvarno svašta može organizirati. Nadam se da će se potencijal propisno iskoristiti.


Svečano otvaranje


Svečano otvaranje Kinoteke održati će se u petak u 12 sati projekcijom filma Mie Prkić, Kinoteka Zlatna vrata, a u 19 sati će se prikazati film Die Finazen des Grossherzogs (Financije velikog vojvode) kultnog njemačkog ekspresionista, Friedricha Wilhelma Murnaua. To je najstariji, u cijelosti sačuvan film, sniman u Hrvatskoj, a nama je posebno zanimljiv jer prikazuje Split prije savezničkog bombardiranja (Riva, Peristil, Prokurative, Palača).

Od subote kreće ciklus filmova o glazbenicima, te će se kroz tjedan dana prikazati Lou Reed's Berlin, Cadillac Records, Control, Fados, Kao da je bilo nekad, Notorius te Shine a light. Više o filmovima i programu potražite na webu.

napisala: KMaja