Chagall za Split 2020.

06_05_2009
Chagall za Split 2020.

Gradska vijećnica je, koliko se dalo razabrati u silnoj gužvi, na svojim zidovima dostojno ugostila <strong>francuske </strong>goste – 77 eksponata iz 3 ciklusa grafika, pa se čini kako je već i sama ideja o kandidaturi Splita za prijestolnicu europske kulture donijela nešto dobro.

Otvaranje izložbe grafika Marca Chagalla, Snoviđenja o ljubavi, poeziji i vjeri, održano pred starom gradskom vijećnicom na Pjaci, privuklo je sinoć mnoge splićane i njihove goste. Dio okupljenih došao je posebno skockan za svečanu priliku, vidjeti i biti viđen, ali je bilo i padobranaca koji su se zaustavili provjeriti što se to događa, privučeni neuobičajenim šušurom posred trga.

Neuobičajeni šušur na Pjaci privukao je i "padobrance"

Uz zvuke violine Marca Graziania četvero plesača splitske udruge HRAM izvodilo je mini performance pred zainteresiranom publikom. Dvije djevojke i dva mladića odjeveni u neobične kreacije, obojanih lica i tijela, kao da su se iskrali sa neke Chagallove slike kako bi prisutnima pokazali svoj neobični ples. Spremno su pozirali fotografima, šetali kroz gomilu i uz osmijehe podijelili hrpu ruža, donjevši dašak glamura na pomalo uštogljeni događaj.

Kao da su se iskrali sa neke Chagallove slike

Potom je počeo formalni dio programa – ipak predugi govor jednoga od kustosa izložbe, Tonija Horvatovića, zatim se okupljenima obratio Berni Fetzer, iz čije su kolekcije su neki od eksponata koje Splićani imaju prilike pogledati, a oni dubljeg džepa i kupiti. Nakon njega je za mikrofon došao sadašnji gradonačelnik, Ivan Kuret, koji je izložbu proglasio otvorenom.

Pred vijećnicom su se građani mogli počastiti šampanjcem i slasticama, a oni strpljiviji su čekali u redu za ulaz, pošto je na dan otvaranja izložba bila besplatna. Biti će zanimljivo vidjeti koliko će se ulaznica prodati u gradu koji pretendira postati europska prijestolnica kulture za desetak godina.

Još da je neki opis djela, a ne samo naziv... :/

Vijećnica je, koliko se dalo razabrati u silnoj gužvi, na svojim zidovima dostojno ugostila francuske goste – 77 eksponata iz 3 ciklusa, Knjiga nad knjigama, Dafnis i Kloe te Pjesme. Zastupljene tehnike su litografija, drvorez, bakropis te akvatinte.

Jedna zamjerka koja se čula od posjetitelja je ta što nema nikakvih opisa djela – bilo kakvih natuknica što je određeno djelo predstavljalo autoru ili nekakvo objašnjenje – navedeni su samo nazivi, što se nekim posjetiteljima učinilo šturo. Detaljniji opisi djela, inspiracije, kao i Chagallovog života dani su u katalogu kojeg je moguće kupiti u staroj vijećnici.

Koliko god neki smatrali smiješnom kandidaturu grada sa poprilično ustajalom kulturnom scenom, toliko je sama ideja o kandidaturi, očito, donijela dobra gradu. Živi nada da je izložba Chagalla samo prva od mnogih iteda će sada stanovnici drugih gradova lijepe naše hrliti u Split kako bi vidjeli neka neprocjenjiva djela cijenjenih majstora, kao što su splićani željni kulturnog uzdizanja bili prisiljeni godinama raditi.

napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet