Jedini lijek za gripu

03_05_2009
Jedini lijek za gripu

Svaki dan se susrećemo sa desecima <strong>antibiotika</strong>, a na svijetu ih ima sigurno na stotine i uglavnom su bazirani na istim kemijski aktivnim tvarima. Svi mi također znamo da za običnu prehladu nema lijeka, no Hrvatska je uplatila harač za strah od 192 milijuna kuna.

Svaki dan se susrećemo sa desecima antibiotika. A na svijetu ih ima sigurno na stotine. Uglavnom su bazirani na istim kemijski aktivnim tvarima. No minimalno modificirani, ili čak identični , prodaju se pod raznim imenima. Tako svaki, prema sebi neodgovoran, građanin zna da je za upalu grla najbolje uzeti Klavocin. Ili nedajbože Sumamed.

Međutim, svi mi također znamo da za običnu prehladu nema lijeka. Zašto? Zato što je to virus. I uz svu tehnologiju u farmaciji u povijesti čovječanstva se tek proizvelo 5 antivirusnih lijekova. Svi smo čuli za jednoga. Tamiflu od Roche-a. Jedini lijek koji liječi gripu. Samo tko bi dao oko tristo kuna za kuru protiv bolesti koja se ionako može odležat. Rijetko tko. Zato se krenulo sa ptičjim gripom. I Tamiflu se počea prodavat. Ali ne dovoljno. I tada. Par mrtvih svinja u selu u Meksiku. Eksplodirali spremnici sa virusom u vlaku u Njemačkoj i prodaja ide nabolje.

Ministar izjavljuje: "Kada bi pandemija bila najjača, kod nas bi mogla zahvatiti 650 tisuća ljudi, a mi smo spremni sa 770 tisuća antivirusnih doza." Lipo. Uplatili smo Roche-u oko 192 000 000 kuna. Prebrojte nule. Jedna Hrvatska je uplatila harač za strah od 192 milijuna kuna. A di su ostale “razvijene” zemlje? A tek one G20. E, da je bilo znat da će jadni njemački epidemiološki tehničar ponit na vlak smrtonosni virus. I zaboravit stegnit poklopac sa suhim ledom. Odma bi kupija 1000 dionica .

napisao: Miljenko Katunarić, dipl.ing.mol.biologije