Kako se to radi danas?

28_04_2009
Kako se to radi danas?

Na izborima 2009. po prvi put posebno glasujemo za sastav gradskog vijeća, a posebno za osobu koja će zasjesti u gradonačelničku fotelju. Isto tako i na županijskoj razini za župana i županijsku skupštinu. Izabranog gradonačelnika ili župana može smijeniti samo narod.

Do lokalnih izbora 2009. se sukladno rezultatima izbora sastavljalo gradsko vijeće koje bi potom biralo, odnosno potvrđivalo, gradonačelnika i njegovo poglavarstvo. Na izborima 2009. po prvi put posebno glasujemo za sastav gradskog vijeća, a posebno za osobu koja će zasjesti u gradonačelničku fotelju. Isto tako i na županijskoj razini za župana i županijsku skupštinu.

Izabranog gradonačelnika ili župana može smijeniti samo narod koji ga je i postavio. Preduvjet je da njegovu smjenu zatraži trećina gradskog vijeća, odnosno županijske skupštine ili 20% birača, a sudbina mu je zapečaćena ako nepovjerenje izrazi većina od polovice ukupnog broja birača.

Prema dosadašnjem trendu odaziva na izbore, možemo računati da su gradonačelnik i župan – nesmjenjivi. Koliko je to (ne)bitno saznat ćemo kad vidimo koliki je uopće značaj gradonačelnikove i županove fotelje, naime kritičari novog Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi nisu suglasni tko će u praksi bit (veći) gazda – gradsko vijeće ili gradonačelnik, odnosno županijska skupština ili župan.