Gripa - magični zastor

28_04_2009
Gripa - magični zastor

Milijuni su zaraženi neizlječivim bolestima za koje svi predobro znamo. Al’ nitko ne stavlja bombastične naslove.”<strong>Kolesterolska</strong> gripa se proširila na zemlje u tranziciji. Više nitko nije siguran. Bolest je opasna, al&#39; naš zdravstveni sustav to sve može riješiti.”

Severe Acute Respiratory Syndrome - (SARS) imao je svoj najveći medijski odjek od 2002. do 2003. godine. Mediji su sijali paniku zbog 8996 zaraženih i 794 umrlih. Današnjih dana smo bombardirani paničnim predviđanjima raznih ozbiljnih medija. Nije šala jer je čak WHO, Svjetska zdravstvena organizacija izjavila da nitko nije siguran. Nije to samo nova nebuloza Darka Milinovića. Ovo je godina 2009. i širi se panika zbog 2000 oboljelih i 100 umrlih. Nijedna gripa, pa ni svinjska, ne može ovako naglo mutirati i promijeniti infektivnost. Svakoga dana umiru tisuće od infarkta i povišenog krvnog tlaka. Milijuni su zaraženi neizlječivim bolestima za koje svi predobro znamo. Al’ nitko ne stavlja bombastične naslove.”Kolesterolska gripa se proširila na zemlje u tranziciji. Više nitko nije siguran. Bolest je opasna  al' naš zdravstveni sustav to sve može riješiti.”


Svinjska gripa - širi se panika, o njoj se priča i na kavama

Sada malo usporedite ove godine: 2001. su inscenirani teroristički napadi u New Yorku i Washingtonu koji nikad nisu razriješeni. Priprema se invazija na Afganistan i potrebna je dimna zavjesa; 2008. godina je , kako svi mi znamo, bila godina financijske krize i pada automobilske i investicijske “industrije” . Kako bolje pripremiti teren za neki podmukli manevar od puštanja umjetno uzgojenog virusa u okolinu i organiziranog širenja panike.

Za kraj jedna šrauba (udarac u vaterpolu, leđima okrenut golmanu napadač puca kao da baca disk op.a.) pucat ću na slijepo, nisam siguran da ću pogodit. Izbijanje AIDS-a datira 5. svibnja 1981. godine u Philadephiji. No, malo tko zna da je gay populaciju 1980. zadesila infekcija dviju rijetkih bolesti. Karposijev sarkom - benigni tip tumora; toliko rijedak da 8 slučajeva unutar spomenute gay populacije bude opravdanu sumnju. Također je tu američku gay populaciju zadesila i još jedna čudna epidemija. To je bila rijetka infekcija pluća Pneumocystis carinii pneumonia (PCP). Zanimljiva je izjava jednog doktora koji je liječio 20godišnjeg gay-a od spomenute upale pluća. “ Dva tjedna kasnije, mladić je tražio još jednu dozu tog rijetkog lijeka kojeg sam mu dao. Inače se od te bolesti ljudi izliječe u 10 dana. Ili umru”. 30. ožujka 1981. je predsjedniku SAD-a Ronaldu Reganu pucano u prsa ispred hotela u Washingtonu. 23. studenog iste godine Regan potpisuje tajnu direktivu kojom CIA može regrutirati Contra pobunjenike u Nikaragvi.

napisao:  Miljenko Katunarić, dipl.ing.mol.biol.