Blokada razuma

25_04_2009
Blokada razuma

Kad sam ovaj svoj <strong>stav </strong>iznio pred jednom poznanicom ona se začudila mojim <em>proameričkim</em> stavovima. Citiram “Ajde,ajde... nisi valjda i ti za američki sistem školovanja... prošle godine su sudjelovali i ostali...”. Na to odgovaram, ma nije važan sistem - nego isplativost...

Zašto su prosvjedi uvijek ispred filozofskog, a ne ispred PMFa, medicine ili pak strojarstva?

  1. oni su socijalno najosvješteniji
  2. ne idu baš previše na predavanja pa imaju vremena za smišljat pizdarije
  3. shvatili su da ima previše diplomiranih, a premalo posla pa pokušavaju silom doći do novih životnih opcija
Većina će se čitatelja dvoumiti između dva odgovora, a to nažalost neće biti onaj pod a. Kad sam ovaj svoj stav iznio pred jednom poznanicom ona se začudila mojim proameričkim stavovima. Citiram “Ajde,ajde... nisi valjda i ti za američki sistem školovanja... prošle godine su sudjelovali i ostali...”. Na to odgovaram, ma nije važan sistem - nego isplativost - zašto bi država plaćala školovanje 50 etnologa kad ih je već 200 na burzi, a fali doktora, farmaceuta, stolara, tokara - al' svi bi u gimnaziju....

Zašto su prosvjedi uvijek ispred filozofskog? (foto: M.Prgomet)


Sistem koji se ruši



Ljudi sa filozofskog fakulteta se iskreno moraju zapitati. Da li je jedan filozof, antropolog, etnolog, indolog, sociolog - konkurentan na svjetskom tržištu rada? A tamo idemo! Zato je Mesićeva izjava o besplatnom školovanju njegove generacije neprihvatljiva. Ljudi, Jugoslavija je bila zatvoreni sistem. Ništa nije ulazilo, niti izlazilo. Takvi sistemi u prirodi ne postoje. Samo u laboratorijskim uvjetima koji trebaju jaku potporu izvana da bi bili održivi. Svi znamo da su naši sponzori bili i istok i zapad. I svi se na tome divimo Titu. Dao nam je divno djetinjstvo. Al ovo je neko drugo vrijeme i nema povratka.

Doba Jugoslavije: neki drugi sistem i - besplatno školovanje


Pokazivanje neznanja



Ovo što su naši studenti učinili ima jedan plus. Podigli su svijest o tome problemu na višu razinu. Medijska popraćenost prosvjeda je izvanredna. Nažalost, tim svim medijima su pokazali da nemaju sposobnost elementarne organizacije i artikulacije ciljeva i planova .


Statična mladež



Svako malo se pojavi priča o radnom mjestu stolara u Gospiću, tokara u Ogulinu, farmaceuta u Vukovaru. Ta mjesta nude smještaj i iznadprosječnu plaću od oko tisuću eura. Ta priča brzo padne u arhivu pod pročitano. Nitko ne želi promijeniti mjesto stanovanja. Radije volontiraju i žive sa mamom i tatom, nego da zgrabe ta muda sa obiteljskog stola i krenu na put. Znam kako je to, i sad vam ovo pišem sa posla u Rijeci. Isto tako se stalno spominje da su gimnazije prepune, a obrtničke škole prazne. Ipak roditelji svoju djecu ne upisuju u te škole. Što iz straha od lošeg utjecaja društva, što iz krivo usmjerenog osjećaja više vrijednosti. Nažalost za prvi razlog moram priznati da se imaju puno pravo pribojavati. Tu bi se trebalo izvršiti drakonske mjere. Za sada se ministarstvo (čitaj Primorac) bavi vrhom piramide, a svi znamo da se počinje od temelja. Dok se disciplinski i odgojno ne urede osnovne i srednje škole ova država neće nigdje. Nigdje daleko.

napisao: Miljenko