Prosvjed, blokada ili fotelja

23_04_2009
Prosvjed, blokada ili fotelja

Dok neformalna organizacija<em> Studentska inicijativa </em><strong>poziva</strong> na tribinu u klubu Kocka na kojoj će se vrlo vjerojatno odlučiti za blokadu Filozofskog fakulteta, <em>Studentski zbor</em> i <em>Udruga Studenti za studente </em>pozvali su studente na miran prosvjed pred zgradom FESBa.

Pod Marjanom ima skoro 26 tisuća studenata, možda nas pored tolike brojnosti ne bi trebalo čuditi što nema jednistva u pobuni protiv komercijalizacije školstva, tim više što je riječ o Splitu. Dok neformalna organizacija Studentska inicijativa Split poziva na tribinu u klubu Kocka na kojoj će se vrlo vjerojatno odlučiti za blokadu Filozofskog fakulteta, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i Udruga Studenti za studente Split pozvali su studente na miran prosvjed pred zgradom FESBa.

Pitaš se: prosvjed ili blokada? (foto: D.Kalajžić)

"Program Studentskog zbora i udruge Studenti

Studentska inicijativa u četvrtak u 20 sati u klubu Kocka organizira javnu tribinu na kojoj će gosti iznijeti svoje stavove i ciljeve te zajedno odlučiti o akciji blokade Filozofskog fakulteta u Splitu. Na tribini će također sudjelovati delegati iz Zagreba i Zadra.

Studentski zbor  i Udruga Studenti za studente u petak u 12 sati ispred zgrade FESBa organiziraju mirni prosvjed. Ne namjeravaju zauzimati zgradu već glasno i jasno ukazati na svoje zahtjeve.
za studente te način njegovog organiziranja u suprotnosti je sa inicijativama blokada u ostalim gradovima! Smatramo da je njihov najavljeni prosvjed jednokratna i neučinkovita metoda, te u biti samo pokušaj neutralizacije studentskog revolta. Nezavisna Studentska inicijativa je jedina organizacija u Splitu koja pokreće blokadu fakulteta u suglasnosti sa ostalim gradovima i jedina koja ima njihovu podršku." – kažu iz Studentske inicijative.
Udruga Studenti za studente pak tvrdi da su i oni ostvarili kontakt sa Zadrom i Zagrebom te da podržavaju njihov prosvjed, što je intrigantno uz činjenicu da je predsjednik te udruge dan prije za Slobodnu Dalmaciju izjavio da se pribojava kako bi besplatno studiranje ugrozilo kvalitetu nastave. Ni Studentski zbor nije ostao pošteđen kritika da do jučer nije činio ništa protiv poskupljenja troškova studiranja, već je, naprotiv, pozivao na bankarske prezentacije studentskih kredita.


Možda ti tribina u Kocki ponudi odgovor (foto: Nela)
Dok forumaši zajedničko djelovanje splitskih studentskih formalnih organizacija vide kao pokušaj skupljanja političkih bodova i kredibiliteta u očima studenata, optužena strana cilj vidi u homogeniziranju svih studenata i studentskih organizacija u gradu Splitu zbog zajedničkih ciljeva. Forumašima nisu promakle ni političke konotacije vezane uz neke od organizacija koje organiziraju ili podržavaju prosvjed pred zgradom FESBa.

Tko tu koga, možda je najbolje da provjerite na tribini u klubu Kocka, a onda odaberete prosvjed pred FESBom i/ili vjerojatnu blokadu Filozofskog fakulteta ili… fotelju.

Rasprava na forumu

napisao: Pile