Blokada do blokade...

23_04_2009
Blokada do blokade...

Od ranih jutarnjih sati petka nastava će biti blokirana i u Splitu! To je gotovo jednoglasna odluka više od stotinu studenata. Kamen po kamen palača, blokada do blokade... <strong>pobuna </strong>protiv komercijalizacije školstva :) Novosti: FF šutke pao - blokada uspjela! Na prosvjedu 20ak ljudi.

Pet dana nakon što su zagrebački studenti započeli val prosvjednog blokiranja nastave - nastava će biti blokirana i u Splitu. U ranim jutarnjim satima petka studenti će preuzeti zgradu Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici. To je gotovo jednoglasna odluka više od stotinu studenata okupljenih na tribini održanoj u klubu Kocka, a koje su svojim prisustvom podržali i neki profesori.


Protiv blokade 11 ruku, za blokadu više od stotinu

Medijska pozornost koju dobiva blokada nemjerljiva je sa jednodnevnim učinkom prosvjednog skupa – jasan je odgovor kritičarima izabranog načina prosvjedovanja. Tribinu ipak nije obilježio veći verbalni sukob studenata i predstavnika Studentskog zbora, ali očekivano su u prvim redovima interes za temu iskazivale mlade nade političkih stranaka.

Kamen po kamen palača, blokada do blokade... pobuna protiv komercijalizacije školstva :)


Petak: FF je šutke pao


Zauzimanje zgrade Filozofskog fakulteta u Radovanovoj započelo je u 8:30 u mirnoj i pomalo uspavanoj atmosferi tipičnoj za neko najranije predavanje. Neobično za temperamentan grad više sklon bučnim i energičnim reakcijama mase, nego dostojanstvenoj pobuni akademskih građana. Studenti su još pristizali, bezuspješno u obližnjem China Shopu pokušavali kupiti zviždaljke, a dekan fakulteta, Josip Milat, već je bio predao ključeve učionica. Stotinjak studenata drži zgradu pod svojom upravom, a od 13 sati su počela alternativna predavanja, radionice, filmski program i drugi sadržaji. Za 20 sati najavljen je plenum na kojem će se odlučiti o daljnjim potezima.


U klupama nakon preuzimanja fakulteta
Prosvjed u organizaciji Studentskog zbora i Udruge Studenti za studente okupio je u mirnoj povorci Sveučilišnim kampusom tek 40ak ljudi.


Subota: spremni na nove blokade

Preko dana u zgradi Filozofskog fakulteta u Radovanovoj održavaju se predavanja i projekcije, a plenumi na kraju dana okupe nešto manje od 200 studenata. Na subotnjem plenumu prisutni su bili i dekan Filozofskog fakulteta Josip Milat i predstavnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Čaljkušić, a pridružio se i dio od 40ak studenata koji su se protivili blokadi pa su u petak prosvjedovali na Sveučilišnom kampusu. Nedjeljni plenum vjerojatno će donijeti konačnu odluku o fakultetima koji će se blokirati u ponedjeljak. Fakultetsko vijeća FF na svojoj je sjednici dalo podršku studentima u njihovim zahtjevima, ali i odbilo mogućnost obustave nastave.

►Rasprava na forumu

►Album u foto galeriji (bit će toga još)

napisao: Pile
foto: Maja Prgomet