Jedni na tribinu, drugi na prosvjed

22_04_2009
Jedni na tribinu, drugi na prosvjed

Pokrenuta je <em>Studentska inicijativa Split</em>, neformalna organizacija splitskih <strong>studenata</strong> koja poziva studente na tribinu na kojoj će se tek odlučiti o daljnjim akcijama. Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i <em>Udruga Studenti za studente Split</em> pak pozivaju&#160; na prosvjed.&#160; (+foto ZD)

Pokrenuta je Studentska inicijativa Split, neformalna organizacija splitskih studenata koji se solidariziraju sa zagrebačkim kolegama. "Njihova borba je i naša borba" kazali su na svom prvom sastanku održanom u klubu Kocka i pridružili se zahtjevima za ukidanje svih oblika uvedenog naplaćivanja visokoga obrazovanja.


U Kocki warm up za nove akcije (foto: Nela)
"Bunimo se protiv sadašnjih školarina koje su previsoke (još i više u Splitu nego u Zagrebu), ali i protiv njihovog daljnjeg trenda rasta, odnosno generalnog podčinjavanja visokog školstva diktatima tržišta i imperativu profita. Odbijamo šutke tolerirati i promatrati kako se znanje pretvara u robu, a obrazovanje u privilegiju bogatih! Pogotovo u situaciji aktualne globalne krize koja našim roditeljima, baš kao i mnogim kolegama koji sami financiraju svoje studiranje, zaposlenje stavlja na kocku." – poručuju studenti koji ne kriju razočarenje Studentskim zborom splitskog Sveučilišta. Smatraju da Studentski zbor "ne čini apsolutno ništa protiv poskupljenja troškova studiranja, već, naprotiv – poziva nas na bankarske prezentacije studentskih kredita".

Sve zainteresirane studente pozivaju na otvorenu tribinu podrške Filozofskom fakultetu u Zagrebu koja će se održati u četvrtak u 20 sati u klubu Kocka. Na tribini će sudjelovati posebna gošća - delegatkinja s FFZG-a koja će pričati o samoj okupaciji i ciljevima te će se i odlučiti o daljnjim akcijama.

Organizacije organiziraju prosvjed
Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i Udruga Studenti za studente Split u petak u 12 sati ispred zgrade FESBa organiziraju mirni prosvjed. Ne namjeravaju zauzimati zgradu već glasno i jasno ukazati na svoje zahtjeve.

Tema na forumu!


Par slika iz Zadra...






Tako to radi (i) Zadar (foto: Hermione)

napisao: Pile