Grickaj ješku FMFSa

21_04_2009
Grickaj ješku FMFSa

Od drugog izdanja <em>Festivala mediteranskog filma Split</em> dijeli nas još malo više od mjesec dana nestrpljivog čekanja, stoga je danas na raspored došla i prva pressica ovogodišnjeg <strong>festivala</strong>. Jedna od novosti je <em>Mali Mediteran</em>, program filmova namijenjenih djeci i mladima.

Od drugog izdanja Festivala mediteranskog filma Split dijeli nas još malo više od mjesec dana nestrpljivog čekanja, stoga je danas na raspored došla i prva pressica ovogodišnjeg festivala. Osvrt na sve dosad obavljeno i dio programa koji ćemo ove godine vidjeti, s nama su podijelili direktor festivala Alen Munitić, producenti Tanja Prpić i Davor Drezga te nova voditeljica odnosa s javnošću Dunja Bovan.

Na prvoj crti: Dunja Bovan, Tanja Prpić, Alen Munitić i Davor Drezga

Ovogodišnji festivalski program nudi nekoliko novina, a o tome nam je više rekao Alen Munitić. U glavnom programu ove godine naći će se i dugometražni i kratkometražni filmovi, a zasada smo doznali tri naslova: Shiva (r. Ronit i Shlomi Elkabetz), dobitnik dvije nagrade Izraelske filmske akademije, Christmas Tale (r. Arnaud Desplechin), koji je prošle godine nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu i Camino (r. Javier Fesser), prošlogodišnji pobjednik San Sebastian festivala i dobitnik šest Goya. Još jedna novost, koja je ujedno i izvrstan i hvalevrijedan potez u programu festivala, je Mali Mediteran - program filmova namijenjenih djeci i mladima. Organizatori će ga realizirati u suradnji sa splitskim osnovnim i srednjim školama, prikazujući filmove s prostora Mediterana. Tim dijelom festivala djeci i mladima nastojat će se približiti opus onog dijela mediteranske kinematografije koji je namijenjen upravo njima te im pokazati da na području filma za djecu postoji i nešto više od ukalupirane američke produkcije. Uvest će se i program retrospektive na temu Splitsko stanje uma u kojem će se prikazati filmovi vezani uz Split bilo da se radi o režiji, tematici ili samoj lokaciji. Očekuje nas još retrospektiva Kino kluba Split te radova Umjetničke akademije u Splitu.


Prizor iz jednog od tri najavljena filma - Shiva

Sve ovo moći ćete vidjeti od 25. do 30. svibnja na nepromijenjenim lokacijama: u Ljetnom kinu Bačvice i Kinoteci Zlatna vrata, a ako ste već sada željni detaljnijih informacija ili vas zanima neki od otvorenih natječaja vezanih uz drugo izdanje FMFS (ma, to ste već pročitai na splitskom.portalu) posjetite redizajniranu web stranicu festivala: www.splitmedfilmfest.com.

napisala: Marta