Od praska do planeta

21_04_2009
Od praska do planeta

Četiristo godina nakon što je Galileo Galilei usmjerio malen teleskop prema nebu i iz temelja promijenio tadašnje dogme o <strong>Svemiru</strong> u Info zoni će se održati predavanje pod nazivom <em>Evolucija svemira u kratkim crtama: od Velikog praska do planetarnih sustava</em>...

Prije 13,7 milijardi godina nije postojao Svemir. Nisu postojali ni prostor ni vrijeme. Prije 4,5 milijardi godina nije postojao život na Zemlji jer nije postojala ni Zemlja. Prošlo je 400 godina kako je Galileo Galilei usmjerio malen teleskop prema nebu i iz temelja promijenio tadašnje dogme o Svemiru. Bio je to početak znanosti, koja je napravila ogroman napredak, pa tako današnja znanost rekonstruira procese stvaranja svijeta u sitne detalje. Međutim otvaraju se i nova pitanja, od kojih je najveće od čega se sastoji 95% Svemira.

Info zona: predavanje o evolucija svemira u kratkim crtama

U sklopu Festivala znanosti profesor Dejan Vinković će u srijedu, 22. travnja, u Info zoni od 19 sati održati predavanje pod nazivom Evolucija svemira u kratkim crtama: od Velikog praska do planetarnih sustava. U svom predavanju će u kratkim crtama opisati evoluciju Svemira od njegovog početka, pa do stvaranja planeta Zemlje. Osim poslušati predavanje, moći ćete i pogledati izložbu fotografija pod nazivom Astrofotografija i svjetlosno zagađenje.