Nema šanse

03_04_2009
Nema šanse

Ni jednom nije uspio časno obraniti svoje ime – <em>The Split Mind</em> (većina autora nisu iz Splita) i namjenu. Predstavljanje petog broja&#160; održalo se u familijarnoj i opuštenoj atmosferi, a usprkos nezainteresiranosti studenata iznjedrio se vrlo dobar <strong>časopis</strong>...

Moram priznati, poprilično je tragikomična situacija u kojoj se o nekom gradu razmišlja kao o kandidatu za prijestolnicu kulture, a u isto vrijeme većina studenata koji znanje upijaju na sveučilištu tog grada pojma nema o postojanju nekakvog časopisa u kojem se njihova pregolema stvaralačka energija može prezentirati svekolikoj javnosti. Da stvar bude gora, taj se časopis izdaje već petu godinu, a ni jednom nije uspio časno obraniti svoje ime – The Split Mind (većina autora nisu iz Splita) i namjenu - koja se sramežljivo ističe tek na stražnoj strani omota – Časpos za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

Usprkos nezainteresiranosti studenata iznjedrio se vrlo dobar časopis

No, usprkos popriličnoj nezainteresiranosti studentskog tijela, nepokolebljivi urednički trio – Luiza Bouharaoua, Irena Delonga i Anđela Šuste – iznjedrio je vrlo dobar časopis čije su stranice popunili, osim nekolicine studenata, neki naši poznati i priznati autori.


230



Kako je sama urednica rekla, radovi su stizali poštom, mailom, preko facabooka te profesora Fakulteta čiju su potporu i simpatije
Haiga je umanjena slika ili fotografija inspirirana haiku stihovima. Tu se miješaju stihovi pjesme i vizualni doživljaj koji nije ilustracija, već nagovještaj stihova. Slika i stihovi postaju sjedinjena umjetnička forma.
osvojile kvalitetnim radom na ovom malom literalnom biseru. Neki autori su se sami ponudili, neke su same kontaktirale, a rezultat je 230 stranica dupkom ispunjenih poezijom, prozom, esejima, prijevodima, te vizulanom umjetnošću – fotografijama mladih autora, grafikama, bakropisima, tu je i haiga (vidi okvir :) ), a kao šećer na kraju stripovi Mira Župe.

Predstavljanje petog broja u obiteljskoj atmosferi

Predstavljanje petog broja The Split Minda održalo se u knjižari Profil u familijarnoj i opuštenoj atmosferi koju je na nivou držala raspoložena urednica, dok su zamjenice bile zadužene za distribuciju časopisa.

Predstavilo se, i svoje radove okupljenima pročitalo, čak osam autora. Prva se odvažila Petra Rosandić pročitavši svoje dvije pjesme – Balkanska svitanja te Možda je Sartre imao pravo. Zatim je Senir Behram, koji je specijalno za ovu priliku došao iz Mostara, predstavio svoju priču pod nazivom Šahista. Tonita Popović, koja uskoro objavljuje svoju zbirku poezije, pročitala je dvije nove pjesme – U sebi te ne prepoznajem i Bilježim se sa štovanjem.


Nema šanse



Nešto poznatiji gost, Predrag Lucić, pročitao je svoje dvije pjesme kojima je inspiraciju pronašao u knjizi o umijeću ratovanja, Sun Tze se ponovo rađa te Sun Tze na prozorčiću. Zatim je u priču padobranski uletjela prof. Ana Kordić, koja je skratila svoj sat engleskog kako bi dotrčala do Profila pročitati svoje dvije neobično iskrene i intimne pjesme na čakavskom dijalektu – Ni rič i Cvit iz kamika, i odmah potom otrčala održati slijedeći sat. Anđela Galić pročitala je ulomak iz romana Corrada Premude kojega je prevela, prvo na izvornom talijanskom, a potom na hrvatskom. FESBaš među liricima, Marijo Glavaš, predstavio je svoju vizionarsku pjesmu Na tavanu ništa novo, u kojoj je skrio i ključ izlaska iz krize. Svoju prozu je Divljakušom potom predstavio i domaćin promocije, Nebojša Lujanović.

Časopis se može nabaviti u papirnici Filozofskog fakulteta

Luiza je za kraj poželjela da im se u slijedećem broju pridruži više kolega, što sa Filozofskog, što sa ostalih fakulteta splitskog Sveučilišta, na što je iz publike doletjelo mrtvo ozbiljno "nema šanse". Treba li uopće naglašavati da bi bilo jako lijepo da splitski studenti demantiraju tog pesimista i zaguše mail uredništva svojim kvalitetnim radovima te konačno sudjelujući u kreiranju kulturne scene grada u kojem studiraju. Za početak, kupovinom časopisa koji se može nabaviti u papirnici Filozofskog fakulteta po simboličnoj cijeni od 10 kn.

Pogledajte album s promocije.


napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet