Pobuna na Ekonomiji

18_03_2009
Pobuna na Ekonomiji

Nedavno je pokrenuta inicijativa za <strong>promjenama</strong> na Ekonomskom Fakultetu u Splitu. Sudeći po prvim reakcijama nastavnog osoblja i neslužbenim komentarima, ako se prihvati i jedan prijedlog, ova bi inicijativa mogla biti uspješna.

Možda se razlog novom buntu studenata, a prije srednjoškolaca, krije u nespremnosti visokoškolskih institucija na promjene i nedosljednosti pri provođenju ili pak nespremnosti samih studenata, sadašnjih i budućih na povećana očekivanja, potrebi za većim angažmanom u studentskim (srednjoškolskim) klupama te neizvjesnijoj borbi za svoje mjesto u poslovnom svijetu?


Na Ekonomiji je lipo, ali…


Nedavno je pokrenuta inicijativa za promjenama na Ekonomskom Fakultetu u Splitu. Počelo je od pojedinaca, preko Facebooka i neslužbenog foruma EFST-a, a rezultiralo je masovnom podrškom. U tjedan dana peticijom je prikupljeno 1500 potpisa! Potaknute su brojne diskusije, kako studenata EFST-a tako i nastavnog osoblja, o tome koliko su određene promjene uopće potrebne i realne.

Sve prednosti EFSTa studentima nisu dovoljne

Ekonomski Fakultet u Splitu može se pohvaliti lijepom zgradom, eksterijerom i interijerom, zavidnim kapacitetima, prostornim i studentskim, širokom paletom ponude obrazovnih usluga u sklopu fakulteta, zavidnom administrativnom organizacijom, financijskom sigurnošću i podrškom sponzora, usudila bih se reći generalno kvalitetnim radom nastavnog osoblja, dalje relativno dobrom menzom, praktičnom lokacijom kopirnice kao neizostavnom sastavnicom studiranja, popularnim Funky kafićem, solidno opremljenom knjižnicom te brojnim informatičkim laboratorijima... no očigledno je potrebno više od toga da bi se zadovoljili apetiti novih buntovnijih generacija ekonomista.

U uvodnom tekstu objavljenih zahtjeva, odnosno prijedloga, piše: „Neporeciva je činjenica da unatoč progresivnom napretku visokog školstva pa tako i Ekonomskog fakulteta u Splitu, posebice uvođenjem novog sustava rada, Bolonjskog procesa, još uvijek pojedini kolegiji na EFST-u zaostaju za vremenom. Pritom su studenti, budući ekonomisti u praksi, lišeni primjenjenog znanja u okvirima potražnje za zapošljavanjem nove radne snage u području ekonomije te njihovih vještina. Izuzev toga, postoje indikacije da neke od novijih odredbi donesenih u kontekstu provođenja Bolonje ne idu u prilog interesima studenata već na štetu, te da se iste uopće ne uklapaju u sustav Bolonje.“

Ono što su ekonomisti izdvojili kao problematiku na EFST-u:
  1. Omogućavanje svim studentima pravo na potpis isključivo na osnovu redovitog dolazaka na vježbe i predavanja
  2. Uvođenje pauze od tjedan dana između kraja semestra (zadnjih kolokvija) i prvog dijela ispitnog roka
  3. Plaćanje školarine na osnovu upisanih ECTS bodova, a ne prema univerzalnom cjeniku
  4. Informatizacija predmeta čija se poslovna praksa svodi na specifične softvere, te promjena načina rada na kolegiju Radionica
  5. Promjene u predmetu Informatičke tehnologije
  6. Suspendiranje odluke o konačnom gubitku prava studiranja na završnoj godini studija radi nepoloženog jednog ili „par“ predmeta
  7. Omogućavanje studentima druge godine stručnih studija koji ponavljaju kolegij „Poslovna statistika“ prisustvovanje vježbama i izlaske na kolokvije
  8. Omogućavanje upisa na Diplomski studij kao izvanredni student te snižavanje kriterija za potpis preko dolazaka izvanrednim studentima
  9. Mogućnost oslobađanja ispita preko kolokvija na svim kolegijima (ne tek pojedinim, kakva je sadašnja praksa)
  10. Predlažemo i tražimo organiziranje javne tribine na EFST-u za predstavnike dekanata, profesore, asistente te sve studente u svrhu konstruktivne rasprave otvorene za obostrane kritike vezane za studiranje i provođenje nastave.


Komunikacija – i to je nešto


Od samog početka inicijative, mnoge su kritike padale na račun prijedloga. Nekima su nadobudne, nekima pak megalomanske i neostvarive, dio studenata je prepoznao svoje potrebe, neki se još u uvijek ne mogu osloboditi skepticizma prema promjenama dok dio kritizira bez pokrića i ubija dosadu ispraznim riječima.

Sudeći po prvim reakcijama nastavnog osoblja i neslužbenim komentarima, ako se prihvati i jedan prijedlog, ova bi inicijativa mogla biti uspješna. Najbliži realizaciji se čini prijedlog o plaćanju školarine na osnovu ECTS bodova. Samim ostvarenjem otvorene komunikacije i suradnje na relaciji student-profesor nešto se promijenilo na bolje.


Izražavanje stava rijetkost je kod studenata, prosvjedi su još rjeđi

Ovo nije prosvjed, nije revolucija, ako se pod tim ne smatra prekid ili smanjenje introvertnosti studentske populacije. Možda će se još dugo prepričavati neslane šale kako je na ekonomiji u Splitu od svih ispita najteže proći skaline pred fakultetom, ali neporecivo je da je ono što je nekad bilo studentima svih fakulteta najteže, izboriti se za sebe, danas nešto u čemu su splitski ekonomisti blizu ostvarenja.

napisala: Jion_mae