Duilovo kakvo neće biti

11_03_2009
Duilovo kakvo neće biti

Pred arhitektima se našao izazov da na 240 tisuća četvornih metara smjeste marine za megajahte, novu gradsku rivu, komplekse velikih hotela, šetnice i biciklističke staze, parkove, lučice, obiteljske hotele… Na <strong>simulacijama</strong> se možemo dječački diviti Duilovu 2000 i neke.

Prošlogodišnje raspisivanje međunarodnog natječaja za izradu idejnog urbanističkog rješenja gradskog projekta broj 7, odnosno uređenje područja od žnjanskog platoa do Duilova bilo je prvi tračak razuma u kaosu urbanog (ne)planiranja grada posljednjih dvadesetak godina. Pred arhitektima se našao izazov da na 240 tisuća četvornih metara smjeste marine za megajahte, novu gradsku rivu, komplekse velikih hotela kongresnog tipa, šetnice i biciklističke staze, parkove, sportske lučice, malene obiteljske hotele…

Duilovo 2000 i neke by Nemico d.o.o. Split i Porticus d.o.o. Split

Natječaj je zaključen krajem prošle godine, a međunarodni žiri sastavljen od domaćih stručnjaka, ali i ponajboljih svjetskih urbanista i arhitekata početkom ožujka je donio odluku o budućem izgledu istočne obale. Odnosno, nije je donio jer "ocjenjivački sud smatra da nema osnove za dodjelu prve i druge nagrade, stoga dodjeljuje tri jednakovrijedne treće nagrade".


Duilovo 2000 i neke by 3LHD i Dražen Pejković

Konačni rezultat natječaja znat će se tek nakon dorade jednog od radova, a do tada se na simulacijama možemo dječački diviti nesuđenom izgledu Duilova 2000 i neke godine. U albumu u foto galeriji pogledajte i druge simulacije Splita 2000 i neke, odnosno  vizure koje Split poprima ili (ne)bi trebao poprimiti narednih nekoliko godina.

napisao: Pile
simulacije: www.d-a-s.hr