Kraj Spaladium Arene

11_03_2009
Kraj Spaladium Arene

Iako će se kriza odraziti na dinamiku nastavka izgradnje <em>Spaladium Centra</em>, nema straha, dvorana ostaje tu gdje je, ali njen naziv je taj koji više ne stoji na sigurnim nogama. Navodno je <strong>primjereniji</strong> naziv kompleksa - <em>Sportski centar Lora</em>, kao da se zaboravlja...

Iako će se gospodarska kriza odraziti na dinamiku nastavka izgradnje Spaladium Centra, nema straha, dvorana ostaje tu gdje je, ali njen naziv je taj koji više ne stoji na sigurnim nogama... Na sjednici Gradskog vijeća aktualizirana je ideja promijene imena jer, kako kažu, "previše je amerikanizirano, te podsjeća na Coca-Colu". Željku Jerkovu, gradskom vijećniku i članu Komisije za imenovanje trgova i ulica i rođenom Puležaninu, ne sviđa se igra riječi Split + stadion = Spalatum + stadium = Spaladium uz Arena te uz to tvrdi kako je "samo jedna arena, i to ona u Puli" te kako nema smisla splitsku dvoranu kititi megalomanskim, zapadnjačkim nazivima, nejasnim našem, očito po njegovom mišljenju, neukom puku.


Jedna dvorana, dva imena još više namjena  (foto: G.Leš)
Berlinska i londonska O2, praška Sazka, manheimska SAP, beogradska i zagrebačka – ARENA. Arena je jedina riječ koja nije izostavljena u nazivima skoro svih velikih svjetskih dvorana.

Navodno je primjereniji naziv kompleksa - Sportski centar Lora, kao da se zaboravlja na činjenicu kako će isti tek 20% vremena biti iskorišten u sportske svrhe, ali naziv Sportsko kongresno koncertno izložbeni centar Lora bi valjda bio ipak malo predugačak. Da ne spominjemo još i  konotaciju koju riječ Lora povlači za sobom zbog ratnih zločina.


Nek' se narod zabavlja i dvoranom i u dvorani  (foto: S.Marinović)
Možda je ovo stvarno najvažniji gradski problem… Kako bilo, teško će brzo prihvaćen naziv neka birokratska odluka iskorijeniti, samo će još malo zabaviti narod.

napisao: Ballota