Košarkaški Har(l)em

10_03_2009
Košarkaški Har(l)em

Istinski košarkaški sladokusci konačno su došli na svoje i svjedočili povijesnom ogledu popularnih <strong>Globetrottersa</strong>, te njihovih vječnih rivala.&#160; Iznenađuje iznimno slab odaziv publike - prema neslužbenim informacijama u dvorani se smjestilo tek nešto više od 5000 gledatelja.

U ponedjeljak je Splitom prohujala rijetko viđena nevera u obliku nezavisnog košarkaškog kluba Harlem Globetrotters, čija je snaga i nakon 83 godine aktivnog djelovanja i pustošenja brojnim sportskim dvoranama i ulicama gradova diljem svijeta ostala nepromijenjena, a umijeće, duhovitost i spretnost jednako privlačni i popularni među svim generacijama oduševljene publike.


Čarobnjaci u polupraznoj dvorani?!



Istinski košarkaški sladokusci konačno su došli na svoje i svjedočili povijesnom ogledu popularnih Globetrottersa, te njihovih vječnih rivala Washington Generalsa koji ih vjerno prate već godinama na turneji i zajedno šire prijateljsku atmosferu vješto kombinirajući komične i sportske scene. Rezultat dvoboja gotovo da i nije bitan (81-73), ali je vrijedan statistički podatak, jer se Trottersi obožavaju naslađivati svojim protivnicima.

Iznenađuje iznimno slab odaziv publike - prema neslužbenim informacijama u dvorani se ugodno smjestilo tek nešto više od 5000 gledatelja. Naši gosti su unatoč tome odlučili dati sve od sebe kako bi atmosferu učinili što boljom, nasmijali publiku i nagradili ih zahtjevnim majstorijama, u koje su uložene godine mukotrpnog rada i odricanja.

Globie je prvi osvojio simpatije

Neznatno desetominutno kašnjenje nije previše uzbudilo okupljene, a zatim je popularna maskota Globie izišao na parket Spaladium Arene i odmah pridobio simpatije zahtjevne splitske publike. Iz njegovog repertoara izdvajamo izvrsno izvedeni breakdance, teškom mukom podizane gumene utege, preskakanje stolica poredanih u dužinu, te izvođenja na teren razdraganih gledatelja kojima je radio razne psine.

Prvi su na teren kročili Generalsi koji su gotovo ravnodušnim ostavili publiku te se začuo tek poneki pljesak, a nakon njih u žestokom ritmu istrčavaju legendarni Globetrottersi.

Već na samom zagrijavanju pokazuju, kasnije se ispostavilo, samo djelić svog umijeća vladanja loptom. Bilo je tu vrćenja lopte na prstu u svim kombinacijama, provlačenja iste duž cijelog tijela, igranja stražnjicom, lucidnih dodavanja, te je gotovo nemoguće svaki potez sažeti u nekoliko rečenica i jednostavno zaslužuju epitet košarkaških čarobnjaka.


Pokazali su zašto ih u čitavom svijetu zovu - košarkaški čarobnjaci



Show i američki humor



Utakmica je od prvog sučevog zvižduka tekla jednosmjerno, u korist Trottersa, a trener Generalsa je tijekom cijele utakmice prigovarao sucu, svađao se s Trottersima, daljinskim upravljačem pomicao loptu koja je i ušla u igru na njegov zahtjev, u jednom trenutku čak i nadodao na glavnom semaforu koševe svojoj momčadi, a sve to u svrhu stvaranja nezaboravnog showa. Možemo reći prava zabava na američki način, jednostavan, ali nepotrebno preuveličan humor. Problem je što to u nas često puta ne prolazi, a možda je upravo taj način zabave kumovao slabom odazivu publike ili su pak u pitanju, za naše pojmove, visoke cijene ulaznica.

U daljnjem tijeku utakmice gledali smo pomno planirane napade Trottersa, u kojima je do tančina isplanirano svako dodavanje, svaki pokret i gotovo uvijek efektna završnica u vidu atraktivnog zakucavanja. Dodavanja lopte kroz noge protivničkim igračima, škakljanja pri izvođenju slobodnih bacanja, prolijevanje suca, ali i vlastitih suigrača kantama vode, maštoviti kostimi, vrijeđanja protivnika, uključivanje gledatelja u igru, ples igrača, pokušaj organizacije napada po uzoru na američki nogomet, sve je to protekle večeri bilo dekorom pravog humoristično – sportskog spektakla u gradu pod Marjanom. Na scenu je pred sam kraj događaja stupio i stariji brat popularnog Globieja, lako pamtljivog imena Big G, koji je svojim padovima, plesom i skokovima oduševio okupljene. Najistaknutiji članovi Trottersa su svakako uvijek najglasniji, ali i najsmješniji član ekipe Hi – Lite Bruton, omaleni, ali vatreni Blenda Rodriguez, munjeviti Bull Bullard, te čovjek sa „petarda“ frizurom Turbo Pearson.

"Ja imam sliku s Globetrottersima" :)

Prema striktnim uputa direktora marketinga tvrtke Global Spectrum Europe Jonathana Frosta, nismo smjeli intervjuirati igrače za vrijeme i nakon utakmice, također je bila zabranjena i upotreba bljeskalica na fotoaparatima (no, kako se u nas pravila nikad ne poštuju sijevalo je sa svih strana), a i fotoreporteri su ostali zakinuti budući da su smjeli boraviti na parketu samo za vrijeme trajanja prvog poluvremena, te su kasnije ispraćeni vani.

Po završetku spektakla djelatnici Arene su konopcima ogradili područje u kojem gledatelji smiju pristupiti terenu, te se na 20 minuta fotografirati s igračima ili dobiti toliko željene autograme.

Pogledajte album u foto galeriji...

napisao: Frenk
foto: Stipe Marinović