Kad si složim mali avion

04_03_2009
Kad si složim mali avion

U ožujku se održavaju kvalifikacije za drugo izdanje svjetskog studentskog <strong>natjecanja</strong> u izradi i bacanju papirnatih aviona s ciljem obaranja postojećih Guinessovih rekorda. Hrvatska je na prvom takvom natjecanju, održanom 2006. godine,&#160; bila iznimno uspješna...

U ožujku se održavaju kvalifikacije za drugo izdanje svjetskog studentskog natjecanja u izradi i bacanju papirnatih aviona s ciljem obaranja postojećih Guinessovih rekorda. Prvo takvo Red Bull Paper Wings natjecanje održano je 2006. godine. Diljem svijeta, u 48 zemalja (ove godine 85), učestvovalo je više od 9500 natjecatelja. Hrvatska je na tom natjecanju bila iznimno uspješna: naslov svjetskog prvaka u najzanimljivijoj kategoriji, Najduži prelet, osvojio je Splićanin Jovica Kozlica.

Hrvatska je već jednom dala šampiona!

U Hrvatskoj će se održati pet kvalifikacijskih turnira – u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Tri najbolja natjecatelja u svakoj kategoriji na regionalnim natjecanjima sudjelovat će u nacionalnom završnom turniru koji će se održati u Splitu, 28. ožujka. Svjetsko finale se i ove godine održava u Hangar-7 u Austriji, 01. i 02. svibnja. Splitski Kvalifikacijski turnir održat će se 12. ožujka u podne pod balonom na terenima FESBa.

Veliko finale u legendarnom hramu eksponata - Hangar-7

Trenutni svjetski prvak u kategoriji Duljina preleta je Jovica Kozlica s bačenih 39.43 metara, a u kategoriji Trajanje leta prvak je Diniz Nogueira Nunes s vremenom 11.5 sekunda. Guinessov rekord u Duljini preleta drži Toni Fletch sa 58.82 metara, a u Trajanju leta Ken Blackburn sa 27.6 sekunda.

Svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti na službenoj webu: www.redbullpaperwings.com