Zaraditi na nasilju

21_02_2009
Zaraditi na nasilju

Teško nam se sjetiti zadnjih nereda na derbiju, no mudraci su odlučili ipak kazati svoju pa što bude – makar to poremetilo atmosferu prave sportske fešte. Unovčiti <strong>problem</strong> nasilja - godinama to rade mediji, zašto se i drugi ne bi okoristili prodavanjem moralne magle?

Teško nam se sjetiti zadnjih nereda na hrvatskom nogometnom derbiju, no mudraci su odlučili ipak kazati svoju pa što bude – makar to poremetilo atmosferu prave sportske fešte koja se priprema već mjesecima, bez spomena incidenata. Europski pokret, udruga za koju malo tko zna što radi i da radi, ali sigurno se ne bavi prevencijom nasilja, u svom prostoru u jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače(!?) u potpuno krivom trenutku i bez kompetentnih gostiju organizirala je okrugli stol o navijačima. Rasprava o navijačkim neredima uoči samog derbija – pravi recept za medijski publicitet i opravdavanje uloženih sredstava pred pozvanim gradskim vijećnicima? Unovčiti problem pojave nasilja na sportskim borilištima - godinama to rade mediji, zašto se i drugi ne bi okoristili prodavanjem moralne magle? Tako će u nedjeljnom derbiju buldog i tovar(?!) zagrljeni reklamirati centar za poduke i prevodilaštvo koji se na taj način (svojim reklamnim panoom!?) želi uključiti u borbu protiv nasilja na stadionima :D

I reklamnim panoom se može protiv nasilja?!

Skup je bio dovoljno smiješan samom činjenicom da ga je vodio Zdravko Reić, novinar koji je tek prije koji mjesec, možda nečim izazvan, konačno odlučio prekinuti svoju hajku na Torcidu. Nije ju vodio samo kroz medijske stupce, nego i u istupima upravo na javnim tribinama. Danas u svojim tekstovima s ponosom hvali i veliča iste one momke (i cure) s tribine po kojima je do jučer pljucao, ne samo zato jer su skandirali Uprava odlazi. Štiki, "moralna vertikala društva, častan, čestit, ispravan, pošten i kulturan čovjek u kojega se mladi mogu ugledati" pobrinuo se da taj veličanstveni skup dodatno dobije na težini. Novinar Damir Petranović na svom blogu je zapisao:

"(...) Lekcije o nasilju Hrvatima danas dijeli čovjek kojega cijelu karijeru prati reputacija tučara, sve dok nedavno nije navukao odijelo. Štimac je mlatio nogometne suce i protivničke igrače, zbog izbora glazbe prebio je i jednog ugostitelja (mada je ovaj naknadno povukao izjavu i odustao od tužbe), a nikad nije do kraja razjašnjen ni incident u narodnjačkoj "Ludnici", gdje je deblji kraj izvukao mladić koji mu je stao na žulj. Toliko o životinjskom ponašanju. (...)"

Ma ništa nam neće ovaj derbi pokvarit ni lupeži, barbari ni glupi političari... ;)

napisao: Pile