Otvaranje vanka regule

16_01_2009
Otvaranje vanka regule

Za potpuni spektakl nedostajalo je pjesme na tribinama, euforičnog bodrenja, kidanja glasnica, <strong>nedostajalo</strong> je onoga na što smo navikli na Poljudu. Rukometna utakmica na turniru svjetskog prvenstva u dvorani sa 12 tisuća gledatelja – Split to do sada nije doživio!

Nebo se smilovalo pa je za povijesni dan splitskog sporta svanuo pravi siječanjski proljetni dan okupan suncem. Baš Mediteran kakvog sanjaju, recimo, Šveđani koji su nam došli u goste. U jutarnjim satima atmosfera u gradu ničim nije odavala da za samo nekoliko sati u Lori počinje Svjetsko, ej SVJETSKO, rukometno prvenstvo. Teško da ćemo na dan velikog derbija, tamo neke Hrvatske nogometne lige ili n-tog pretkola Lige UEFAe, prve veće grupe navijača vidjeti tek u kasnim popodnevnim satima. Priznajmo, euforija se (još) ne može niti uspoređivat s onom koju pod Marjanom izazove Hajduk.


Torcida ne misli na rukomet



Među, u zadnje vrijeme toliko spominjanom i prizivanom, Torcidom pričalo se o koreografiji za derbi na Poljudu, odlasku na Hajdukove pripremne utakmice u Tursku… rukomet se spominjao tek u kontekstu idem s dicom i ženom večeras. Zadarski Tornado zaluta na nogomet, zagrebačkim Boysima nije stran ni rukomet, ali Torcida je ostala vjerna samo nogometu.

Svi lagano na kavi pa i RTLova novinarka Ana Miščević (foto: Rene)

U večernjim satima počele su se stvarati gužve na prilaznim cestama Spaladium Areni, no daleko je to od prometnog kolapsa koji su neki stručnjaci predviđali. Pred dvoranom su slabo mirisali čevapi, ali glazba iz zvučnika zagrijavala je Splićane koji se protiv Slovenije i nisu  posebno iskazali u podršci s tribina.

Osim ministra Ivana Šukera i Tomislava Horvatinčića ne vidjesmo mnogo poznatih lica. U VIP loži, u društvu Dmitrija Železnjaka, sjedio je i Željko Jerkov. Odlučio je Željko, sada kada se odmakao od vlasti, uzvratiti mu za onaj plaćeni put na nogometnu utakmicu Rusije i Hrvatske. Premda se tada uvalio u dobru kašu jer je Hrvatska kvalifikacije za Euro 2008. igrala baš u vrijeme silnih Železnjakovih dugova Gradu.


Na otvaranju plesom okružili svijet (foto: Rene)

Otvaranje vanka regule



Otvaranje prvenstva uz ples s kojim smo u društvu dječaka proputovali od Splita do Argentine, Koreje, Rusije… Tradicionalni plesovi uz moderan zvuk. Lijepo, poučno, maštovito, šareno, rasplesano uz zadivljujući sklad pokreta, ali možda nekome i nedovoljno spektakularno. Iako su mediji najavljivali paklenu navijačku atmosferu koju samo Split može napraviti,
Prvenstvo otvoreno van zakona: budimo cjepidlake, ali dosljedni, pa kažimo da je prvenstvo otvoreno kršenjem zakona. U programu otvaranja koristila se pirotehnika koja je Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim borilištima – zabranjena. Prodaja pića na dece iz dvolitrene boce također je protuzakonita.
Split je napravio nešto drugo – što, također, samo Split može napraviti. Pred milijunskim auditorijem izviždao je Vladu te glasnim negodovanjem prekinuo beskonačne pozdravne govore i katastrofalno loše odrađen posao prevoditeljice. Ministar Primorac pokušao se ulizati pozdravljanjem Torcide, no nije išlo. Premijer nažalost nije mogao doći u svoj rodni grad desetak sati prije subotnje svečane stranačke sjednice na Gripama kojoj će prisustvovati. Publika željna rukometa i spektakla, a ne govora, zabavila se i Hassanom Moustaphom, prvim čovjekom svjetskog rukometa. "Dobra večera" je bilo dovoljno da počne skandiranje "Mustafa, Mustafa". Odmahivao je i pozdravljao, valjda je na pravi način shvatio bazu.

Pogledajte program otvaranja


Split ovo (nikada) nije doživio


Simpatična imena (ili su to prezimena?) južnih Korejanaca koje je čitao zagrebački(?!) službeni spiker odmah su prve zvižduke pretvorile u odobravanje. Čak su i nacionalne himne odsvirane u fer i korektnoj atmosferi. Sigurno su mnoge prolazili žmarci,
Buđenje: navodno je policija privela jednu osobu zbog natpisa Za dom spremni te sa tribina uklonila sporne zastave s prvim bijelim poljem.
mirisalo je na potpuni spektakl, no... sve se odjednom primirilo. Dvoranom bi se povremeno prolomio sporni povik iz opere Nikola Šubić Zrinski, no atmosfera je ipak bila daleko od navijačkog ludila. Navikli smo u glazbenoj podlozi reprezentativnih ogleda čuti Thompsona, no Marko, čini se, odjednom više nije dobrodošao. Ipak, publika se povremeno budi - više igrači na terenu dižu nju, nego što ona diže njih. Zviždati i pljeskati, jedino je u čemu se cijela dvorana dobro snalazi.

Split ovo (nikada) nije doživio (foto: M.Prgomet)

Iako teškom mukom, uz puno nesreće ili previše korejske sreće, hrvatski reprezentativci su iščupali pobjedu s rezultatom 27:26. Za potpuni spektakl nedostajalo je pjesme i plesa na tribinama, euforičnog bodrenja, kidanja glasnica, nedostajalo je onoga na što smo navikli na Poljudu uz, spomenimo je opet, Torcidu. Rukometna utakmica na turniru svjetskog prvenstva u dvorani sa 12 tisuća gledatelja – Split to do sada nije doživio!


Vox populi


Oboružane navijačkim rekvizitima, ali i zastavicama Koreje Kristina, Diana i Elizabeta u glas su nam rekla: "Ludnica je bila, navijači su super... još je sve odlično završilo iako je bilo napeto, ali to je tako uvik s našim rukometašima. Kupile smo ulaznice za sve utakmice u Splitu, previše smo potrošile, ali isplatilo se! Ma nije to zbog Balića, napeti su nam Korejanci. Hahaha!"

Oduševljenje je s nama podjelio i jedan barba koji je došao u posjet kćeri koja studira u Splitu. "Ma ovakve dvorane ja mislim da nema u Europi. Naši su igrali dobro, ali ovi mali Korejanci su dosta neugodni bili i naša obrana im nije mogla naći rješenje. Može bit da je to tek početak i zagrijavanje, nadam da ćemo dogurati do finala."
razgovarao: Cole / foto: M. Prgomet

Pogledajte albume u foto galeriji:
otvaranje + utakmica
Fan zona

napisao: Pile