Ispod peke

11_01_2009
Ispod peke

Ekscesno ponašanje sinjskog momka koji je postao plavi dečko više ne gledamo blagonaklono. Za bocu bačenu u publiku mu nećemo tražiti opravdanje i između redaka ga veličati, a onda već sutra nastavljati moralne prodike... Rođeno je prvo <strong>navijačko</strong> bratstvo u Hrvata?

Hajduk je obranio titulu dvoranskog prvaka i dva puta pobijedio Dinamo, no bit će to mala utjeha ako na kraju sezone ne osvoji ipak puno slađi naslov prvaka države. Uz dvije pobjede protiv Dinama, naravno. Ekscesno ponašanje sinjskog momka koji je postao plavi dečko više ne gledamo blagonaklono. Za bocu bačenu u publiku mu nećemo tražiti opravdanje i između redaka ga veličati, a onda već sutra nastavljati moralne prodike. Da kojim slučajem prvenstvo nije bilo ovako atraktivno na terenu, vjerojatno bi još više medijskog prostora dobile popratne, manje/ne-nogometne teme.


Još je slađe nazdraviti pobjedama na Poljudu

Začuđuje novinarska moć opažanja – i u tučnjavi na parkiralištu u noći i u punoj dvorani, svugdje su znali raspoznati pripadnike Torcide i Tornada iako novi navijački trendovi streme što manjem isticanju navijačkih obilježja. Prema medijskim izvješćima, što god je radila Torcida, radio je i Tornado. Rođeno je navijačko bratstvo ili je ipak stvar u novinarskoj neupućenosti? Kada komentator sve navijače Hajduka nazove Torcidom, onda ipak shvatite da možda i ne zna dovoljno o navijačkom svijetu pa da mu ne treba bezrezervno vjerovati.

Zagrebački mediji (možda ipak više Dinamovci) zgražali su se nad pogrdama i upaljačima koji dolaze s tribina. Na svom terenu se nikada nisu susreli s takvim ponašanjem, a i žive u državi u kojoj su moral i vrijednosti na visokom nivou pa je pravo čudo kako se, po prirodi euforiji skloni Dalmatinci, nisu mogli obuzdati.

Drugu temu iščuđavanja imali su dalmatinski mediji - navodnu mržnju Zadrana i Splićana spram Šibenika. Nije prvi put da se rivalstvo navijačkih skupina, koje ponekad izlazi iz okvira društveno prihvatljivog ponašanja, tumači kao odnos stanovnika dvaju gradova. Rivalstvo splitske i zagrebačke navijačke skupine je upravo ovako iskrivljenim tumačenjima, ali i prvenstveno političkim okolnostima, utjecalo na razvoj antagonizma sjevera i juga, no teško da će Teorija nevoljenog Šibenika imati jednak utjecaj.


Torcida u elementu, ali u Zadru bez pirotehnike
Koliko će tek svijet izgledati jednostavnije kada se skandiranje Ubi' purgera ne bude shvaćalo ozbiljnije od svakodnevne (priznajte :P ) psovke Jeben ti mater koja, zdravorazumski, ne znači da nekome doslovno želite općiti s majkom. No, tada ni premijer na vrhuncu energetske krize nakon sjednice Vlade ne bi imao poruku za navijače, već za građane koje od pokliča Za dom spremni ipak više brine mogućnost nestašice plina.

napisao: Pile
foto: Rene (arhiva)