Urban & 4 & Delirium Tremens

06_01_2009
Urban & 4 & Delirium Tremens

Odakle Urban izvlači toliku energiju i kako uspijeva hipnotizirati publiku, nikad mi nije bilo jasno i uvijek će me zanimati. U međuvremenu sam se sjetila kako u dvije riječi opisati <strong>osjećaj</strong> s početka ove priče. Delirium Tremens. Pametnom dosta.

Znate onaj osjećaj kad Urban najavi novi koncert, singl, album ili što već svoje? Ne znate?! E ja znam. I nema smisla pokušavati ga prenijeti u nekoliko riječi ili rečenica jer je to jednostavno nemoguće. Sve što znam je da je u ponedjeljak navečer taj isti osjećaj konstantno tutnjio kroz ono malo zdravog zraka u natrpanoj O'Hari.

Kroz dva sata svirke čuli smo sve zbog čega nas je toliko osvojio

Kad Urban sa svojom četvorkom izdaje novi album, potpuno je sigurno da nas, bezuvjetne obožavatelje, očekuje prava poslastica jer novi album nikad ne ugleda svjetlo dana dok nije doveden na razinu kojom je bend zadovoljan. Zbog toga toliko volimo Otrovnu kišu, Ženu dijete i Retro, a stvari iz perioda Laufera nam još zvone u ušima. Sad kad znamo da Merkur/Negativ izlazi u veljači, došlo je vrijeme i da nam Urban u svojoj dobroj maniri odsvira par novih stvari i iste ispreplete ostalim ljepotama iz svoje prelijepe karijere. Na pozornicu izlaze mrvicu iza ponoći, karizmom paraju zrak i uzimaju svoje instrumente. Kroz dva sata svirke čuli smo sve zbog čega nas je taj čovjek toliko osvojio. Limun, stvar koja je najavni singl s novog albuma, bila je već druga na redu, a publika je već, baš kao i bend, izvrsno ovladala njome. Od novih stvari odsvirane su još dvije koje mirišu na odličan nadolazeći album. Ostatak standardno izvrstan – emotivnjačka Kornjača, meni predraga Ruke, o Maloj trubi nema potrebe da trubim, vjekovječne Mjesto za mene i Odlučio sam da te volim, neočekivana Budi moja voda... ma čemu nabrajati – sve stvarčina do stvarčine. Urban komunicira na sve moguće načine – izmišlja setlistu na licu mjesta, ispunjava želje, pušta nas da radimo ono što nam izvrsno ide – zborno pjevamo njegove stvari. Jedan bis s tri pjesme još nas je malo udaljio od kraja, a kad je koncertu stvarno došao kraj, nevoljko smo počeli napuštati taj prostor kojeg je sav zdravi zrak davno prije napustio.

Kako u dvije riječi opisati osjećaj: Delirium Tremens

Odakle Urban izvlači toliku energiju i kako uspijeva hipnotizirati publiku, nikad mi nije bilo jasno i uvijek će me zanimati. Ali više od svega fascinira me njegova bezuvjetna predanost u svakom dijelu njegovog jedinstvenog stvaralačkog procesa. Teško je završiti ovaj tekst, a da ostane na razini suvislosti. Zato ću ga sada, za svaki slučaj, privesti kraju. Urban i četvorka za peticu.

U međuvremenu sam se sjetila kako u dvije riječi opisati osjećaj s početka ove priče. Delirium Tremens. Pametnom dosta.

p.s. Zrinka, I owe you one... :)

napisala: Marta
foto: Zrinka Buljubašić