Kries zapalio godinu

04_01_2009
Kries zapalio godinu

Jako dobar početak nove godine za najkontroverzniji klub u gradu, uz sve pohvale toncu, jer zvuk odavno nije bio ovako dobar (dakle može se!), a publici ostaje nada da će plamen koji je u subotu zapalio <em>Kries</em> još dugo tinjati kroz predstojeću koncertnu sezonu <strong>Kocke</strong>.

Prvi ovogodišnji koncert u klubu Kocka prošao je u znaku plesa, dobrih vibracija i izvrsne zabave do sitnih jutarnjih sati. Vatru su sa pozornice rasplamsali Kries, najuspješniji domaći izvozni bend čiji tradicionalni napjevi praćeni čvrstom ritam sekcijom, elektronikom te autohtonim instrumentima, godinama fasciniraju svjetsku world music scenu.

Isprva sramežljiva publika, koja je početak koncerta promatrala sa sigurne udaljenosti, prepustila se Kriesovom neodoljivom, hipnotičkom ritmu i ponesena glazbom skakala, izvijala i vrtila se u krug. Taj se bend, koji godinama raste, sazrijeva i konstantno se preispituje te traži nove načine da predstavi starije pjesme, naprosto mora doživjeti jer nema tog medija koji može dovoljno vjerno predočiti svu njihovu energiju i vještinu isprepletanja totalne pozitive sa mističnom, na trenutke mračnom atmosferom.

Neposredan kontakt s publikom, prepun poštovanja, oduvijek je bio zaštitni znak pjevača Mojmira Novakovića, pa mladića, koji je uletio na pozornicu, nije dočekala čvrsta šaka osiguranja, kao što je to uglavnom običaj, već ga je Mojmir izgrlio i pustio da pjeva dok se čovjek nije sam skupio sa pozornice.

Čarolija je trajala oko sat vremena, kada je bend, popraćen glasnim negodovanjem iz publike, napustio pozornicu. Zaostao je basist, koji je sa izazivačkim smješkom na licu počeo svirati dobro poznati ritam najiščekivanije pjesme koju uvijek čuvaju za kraj.

Čarolija Kriesa trajala je oko sat vremena (foto: Z.Vinčić)

Publika je potpuno podivljala i gotovo u transu, spremno dočekala ostatak benda koji se vratio na pozornicu da sa Zumbom zapečati koncert. Produljena verzija pjesme podigla je prisutne natjeravši i one koju su do tada kontrolirali nagon za plesom da podignu ruke i odlijepe noge od poda. Nažalost, tada su se definitivno oprostili od Kocke i prepustili pozornicu slijedećem bendu.
Svirati nakon onakve izvedbe Kriesa definitivno nije zahvalan zadatak, ali, sudeći prema reakcijama publike, splitski Tambuu sasvim se dobro snašao u toj situaciji.

Šesteročlani, dobro usvirani, ali nažalost ne baš originalni bend, zadržao je publiku u dobrom raspoloženju. Instrumentale sa uglavnom keltskim i orijentalnim prizvucima jako su korektno i svirački znalački izvodili, ali nametnuo se dojam da su glazbi pristupili dosta ziheraški, bez neke želje i volje za eksperimentom, što splitsku publiku nije niti malo omelo te se nastavila bacati i plesati na njihove ritmove.

Totalni kaos izazvala je trbušna plesačica koja se glazbenicima pridružila na pozornici demonstrirajući sposobnosti izvijanja i treskanja uz orijentalni melos. Pred pozornicom je nastala poprilična gužva pošto tu izvedbu nitko nije želio propustiti. Talasala je dvije pjesme i nestala s pozornice na razočaranje prisutnih.


Trbušna plesačica, as iz rukava Tambuua (foto: Ž.Šunjić)
Mikrofona se pred kraj koncerta dohvatila djevojka sa simpatičnom kapicom na glavi i uz tradicionalnu Happy Birthday to you sretan rođendan zaželjela dvjema djelatnicama Kocke, a zatim su uslijedile i dvije glazbene želje koje je dotična sasvim lijepo otpjevala i pobrala oduševljeni pljesak.

Nakon takve veselice bilo je podosta teško uživjeti se ponovo u zvukove Tambuua, ali se publici pomoglo snaći ponovno pojavljivanje trbušne plesačice, izazvavši novi val oduševljenja. Već pomalo umorna publika, koja se valjda konačno kvalitetno isplesala, nije pokazivala neke ambicije da navabi izvođače natrag na pozornicu oko 2.30 kada su završili svirku i pomalo se dezorijentirano uputila prema izlazu.

Sve u svemu, jako jako jako dobar početak nove godine za najkontroverzniji klub u gradu, uz sve pohvale toncu, jer zvuk odavno nije bio ovako dobar (dakle može se!), a publici ostaje nada da će plamen koji je u subotu zapalio Kries još dugo tinjati kroz predstojeću koncertnu sezonu.

Fotografije su iz arhive jer... Uglavnom, ako ima ne'ko koju frišku – [email protected], bili bi mu zahvalni da pošalje :)


napisala: KMaja
foto: arhiva