Let 3 iznad kukavičjeg gnijezda

19_12_2008
Let 3 iznad kukavičjeg gnijezda

Prošlog vikenda, u tipično zimsko kišovito poslijepodne dogodio se jedan od najboljih trenutaka HRT-a ikada. <strong>Napokon</strong> je netko u Hrvata na veoma jednostavan i svoj osebujan način u kombinaciji sa umjetnošću, išamarao cjelokupnu javnost <em>kurcem u čelo</em>.

Prošlog vikenda, u tipično zimsko kišovito poslijepodne na vrata tisuća domova, taman kada je obitelj sjela za stol, a Stanković po skoro 400-ti put pozdravio gledatelje točno u 14 h, dogodio se jedan od najboljih trenutaka HRT-a ikada. Stanković je ciljano, da bi u predblagdansko vrijeme privukao gledatelje, uzdrmao javnost, ali i da se osveti Hloverki, pozvao u goste Prlju i Mrlu iz Let-a 3, što je značilo da ćemo gledati sat vremena performansa, a je li sve dogovoreno prije pa tako i prekid, ili su Letovci stvarno otišli korak više, uopće nije važno.

Prlja (i Mrle) kao Stankovićeva osveta Hloverki

Od samog početka emisija je djelovala malo kaotično, redali su se prilozi i inserti iz jugoslavenskih filmova koje su Letovci komentirali i moglo se vidjeti da to neće biti tipična emisija. Kutija na glavi prilikom razgovora, spominjanje kurca, pičke i jebanja, prčenja Severine, golubica iz donjeg rublja, ispaljivanje čepova iz guzice, robot koji govori, nonšalancija i presvlačenje definitivno se upisalo u povijest hrvatske televizije, ali i šokiralo samo onaj stariji i konzervativniji dio gledateljstva, licemjerne dušebrižnike te eventualno istomišljenike don Kaćunka, koji je izrekao jednako "kontroverzne" stvari kao i Letovci, poput toga da su oni "najvulgarniji širitelji vaginalno-falusoidnog mentaliteta" te ih nevjerojatno morbidno nazvao "mrtvorođenčadi rocka", dok je izjavu da su "najteži smrtni estradni grijeh protiv duhovne ekologije" bespotrebno komentirati. Svi koji su bar jednom gledali neki koncert LET 3-a ili su upućeni u njihovo stvaralaštvo znaju da su oni rijetki glazbenici koji na našim prostorima uspješno kombiniraju glazbu sa ostalim umjetničkim elementima i da je njihov svaki nastup pamtljivo iskustvo, a sve prikazano u emisiji je sastavni dio koncerta.


Stražnjica drukčija od one u reklami prije emisije!?
O emisiji se već danima po medijima raspravlja što je bilo nemoralno i nedolično, forumi su pretrpani raspravama za i protiv, Stanković je opet došao u centar zanimanja, Vlada je malo odahnula jer su se na koji dan odgodili upiti u vezi plaća, doprinosa, zdravstva i krize, a sve što su Letovci napravili je jedan dobar marketinški potez vezan uz izdavanje njihovog DVD-a Živa pička sa snimkom slavljeničkog koncerta u Harteri. Inteligentni dvojac je ciničnim komentarima i glupastim pitanjima provocirao javnost i pokazao da nema nedodirljivih tema. Licemjeri će govoriti o prostačenju, pokazivanju genitalija, nepristojnom ponašanju i pokazivanju stražnjice, ali neće ih smetati reklama koja je išla prije Nedjeljom u 2 koja promovira kremu protiv celulita i kadrira žensku stražnjicu na par sekundi, doticanje dna natjecatelja u Trenutku istine i reportaže o sisama i freakovima u Red carpetu.

Stanković je išamarao cjelokupnu javnost kurcem u čelo

Napokon je netko u Hrvata napravio ono što Southparkovci rade već godinama, na veoma jednostavan i svoj osebujan način u kombinaciji sa umjetnošću, išamarao je cjelokupnu javnost kurcem u čelo. Voljeli li ih ili mrzili, ne možete ostati indiferentni prema viđenom, već im odati veliki respect za ono što još dugo nećemo vidjeti na našoj televiziji.

napisao: Davor Drezga
foto: Maja Prgomet (arhiva)