Od ožujka se bacan na knjigu!

18_12_2008
Od ožujka se bacan na knjigu!

Sveučilišna knjižnica iz mizernih 1600 m<sup>2</sup> u Zagrebačkoj od petka <strong>seli </strong>u više od 17 tisuća kvadrata u Sveučilišnom kampusu! Središnji dio knjižnice nalazi se pod zemljom, a u čitaonicama na tri etaže istovremeno može raditi preko četiri stotine (400) studenata... (FOTO)

Tridesetak godina od iniciranja gradnje i koju godinu od prvih najava otvaranja, Split je konačno i dobio primjerenu zgradu Sveučilišne knjižnice! Od petka počinje preseljenje, a  vrata  će korisnicima službeno otvoriti u ožujku 2009. godine (tako kažu).


Središnji dio zgrade - podzemno "grotlo znanja"

Središnji dio knjižnice nalazi se pod zemljom i pristupa mu se s višenamjenskog trga na krovu na kojeg se, kao na palubu broda, dolazi mostom. Čitaonice na tri etaže, u kojima istovremeno može raditi preko 400 studenata, direktno su povezane sa spremištima knjiga i prostorom za obradu knjiga, a okružuju veliku podzemnu aulu - "grotlo znanja". Na najnižim podzemnim etažama nalazi se garaža sa 97 parkirnih mjesta te pogoni klimatizacijskih uređaja.

Staklena stijenka nad trgom propušta dnevno svjetlo u čitaonice

Izdvojeni južni dio zgrade čini dominantna "staklena kutija" u kojoj će se na šest etaža nalaziti uglavnom administrativno-upravni sadržaji te prostori za individualni znanstveno-studijski rad. U razdoblju u kojem se bavi izučavanjem građe, svaki korisnik imat će na raspolaganju svoju potpuno tehnološki opremljenu sobu. Osim konstrukcije koja južnom dijelu zgrade daje dojam lebdenja, za splitske prilike posebnost je i metoda prozračivanja zgrade primjenom dvostrukog pročelja.


Južni dio zgrade tlo dodiruje u samo dvije točke

Treći, sjeverni dio knjižnice namijenjen je održavanju javnih tribina, izložbi, predstavljanju knjiga i slično, a u ponudi će imati i restoran i kafić. Iako će biti povezan sa središnjim dijelom knjižnice zbog svoje posebne dinamike imat će i zaseban ulaz.



Dvorana na šestom katu, s pogledom na Brački kanal
Sveučilišna knjižnica će iz mizernih 1600 m2 u Zagrebačkoj preseliti u više od 17 tisuća kvadrata u Sveučilišnom kampusu. Trenutni knjižnični fond je 420 tisuća naslova i 12 tisuća naslova časopisa i novina, a nova zgrada omogućit će dostizanje kapaciteta Nacionalne sveučilišne knjižnice od 2 milijuna knjiga.

Preko 400 studenata može istovremeno biti u čitaonici - stvarnost!

Splitskim studentima omogućit će se uvjeti o kojima su do sada samo sanjali slušajući priče studenata s drugih Sveučilišta. Nema više natezanja i taktiziranja sa kopiranjem knjiga, guranja, čekanja… Radno vrijeme od 00 do 24! Kako se uopće naviknuti na to?!

napisao: Pile
foto: Ballota