Arena iz snova

10_12_2008
Arena iz snova

Na samom vrhu istočne tribine nalazi se osam VIP loža u potpunosti namještenih kao mali apartmani, s vlastitim hladnjakom i kaučem. Do ovih prostorija se stiže privatnim <strong>liftom </strong>s nulte etaže, gdje svi uvaženi gosti u blizini ulaza imaju i odvojeni parking.

Spaladium Arena, zdanje koje će naš grad svrstati uz bok s mnogo većim svjetskim metropolama, samo što nije gotova. Na press konferenciji u samoj dvorani osim informacija o ovom mega projektu, predstavljena je i glazbena večer kojom će se otvoriti nova ST ljepotica.

Najavljen je veliki božićni koncert za otvaranje


Tek prvi (glazbeni) spektakl


Naravno, radi se o večeri otvorenja dvorane 27. prosinca i to tradicionalnim božićnim koncertom istaknutih hrvatskih i svjetskih glazbenika: Olivera Dragojevića, Tonija Cetinskog, Tomislava Mužeka, mezzosopranistice Denyce Graves, sopranistice Andreje Gruber, uz orkestar i zbor splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta pod ravnanjem Alana Bjelinskog, Ivana Repušića i Vincenta Thomasa. U prodaji će se naći osam tisuća ulaznica, po cijeni od 135 do 200 kuna. No , svoje prvo "pravo" vatreno, ili bolje rečeno "pakleno" otvorenje Spaladium Arena će doživjeti 16. siječnja kada upravo u njoj, pred 12 tisuća gledatelja, bude otvoreno SP u rukometu.

Svaki ulaz ima svoju boju pa žuti ulaz ima i žute skale

Kao što smo već pisali, sama Arena je jedna od komponenti Spaladium Centra koji se sastoji od velike i nekoliko malih dvorana, garaže na 11 etaža, shoping centra (koji se dovršava krajem sljedeće godine), te 100 metara iliti 25 katova visokog nebodera, čije se dovršenje očekuje krajem 2010. godine.


Đir sa Sašom


Proveli smo nekoliko sati u Areni u društvo arhitekta Saše Begovića iz Studija 3LHD koji arhitektonski potpisuje Spaladium centar, te zavirili u sve njene dijelove, crveni, zeleni, žuti i plavi, koji su pak razdjeljeni na sektore. Na kartama je točno određeno sjedište za svakog gledatelja, a iste se automatski poništavaju prilikom ulaska i prolaska kroz skenere.

Dvorana je iz svakog kuta senzacionalna

Postoje četiri ulaza za gledatelje koji vode do ostakljenog "prstena" s pogledom na borilište. S prstena se silazi na donje, pomične, tribine, a unutar njega će biti raspoređeno 11 caffe-barova i raznih prodajnih mjesta.

Razinu ispod nalaze se WC-i. Ako se spustimo još niže, dolazimo do nulte razine. Na njoj su dvije velike svlačionice, press centar, te četiri izlaza na parter koji će koristiti igrači. U jednom od kuteva se također nalazi otvor na koji je spojen tunel kojim će šleperi dovoziti svu potrebnu koncertnu opremu. Otvor se razotkriva izmicanjem sjeveroistočnog kutnog teleskopa.

Spremno je i osam loža za VIP-ovce

Na samom vrhu istočne tribine imamo osam VIP loža u potpunosti namještenih kao mali apartmani, sa vlastitim hladnjakom i kaučem. Do VIP prostora se stiže liftom s nulte etaže na čijoj se vanjskoj strani nalazi odvojeni parking za sve uvažene goste, kao i za novinare.


Test zvuka uz Floyde


Krovna konstrukcija je ispresjecana 1.5 km dugim servisnim stazama. S nje vise 4 zvučnička bloka sa po 2 golema subwoofera i 9 srednjotonaca, dok je sa sa samog centra obješen golemi četverostrani semafor, popularni "jumbotron", veličine omanje garsonjere.

Krov može nositi još 100 tona opreme. Madonna? No problem!

Bili smo u prilici vidjeti testiranje maximalne snage rasvjete, u punih 3000 luxa, što je za 200 luxa više i od Poljuda. Također, u pogon je bio pušten i zvučnički sustav koji je uz taktove Pink Floyda Arenu natjerao na sasvim primjetno vibriranje. Cijela Arena ima sofisticirani video nadzor koji je sposoban prepoznati novčani iznos kovanice koju gledatelj drži u svojoj ruci.

Pauza za ručak prije završnih radova

Sve u svemu, dojam koji ova tamno sivo/crna dvorana ostavlja je i više nego impresivan. Koliko god se trudili opisati ju riječima, one nisu dovoljne. Za 1000 riječi pogledajte album u foto galeriji, a za puni doživljaj vidimo se na otvorenju.

Prethodni tekstovi:
Arena velikih planova, 03.11.2008.

Kerum kaže da je ružan, 14.10.2008.
Dvorana se od/do krova radi, 17.08.2008.

napisao: Goran Leš
foto: Goran Leš i Krsto Herenda