Prljav(c)i rođendanski ples

05_12_2008
Prljav(c)i rođendanski ples

Samim ulaskom u dvoranu slavljenici svima priređuju još jedno veliko <strong>iznenađenje</strong>. Prvi taktovi novog hita pod nazivom <em>Tajno ime</em> zavladali su dvoranom, a među publikom opće oduševljenje i histerija. Već nakon sat i po vremena <em>Prljavci</em> se povlače sa pozornice, no...

Kišna jesenja večer u Splitu većinu ljudi je s gradskih ulica potjerala u toplinu njihovih domova. No, oni odvažniji, željni dobre zabave i bijega od tmurne svakodnevice svoje mjesto su pronašli u Velikoj dvorani ŠC Gripe i po cijeni od 50 kuna priuštili sebi vrhunski glazbeno – scenski spektakl u režiji legendarnog Prljavog kazališta, a kao uvod u nadolazeće blagdane uz ulaznicu su na poklon dobili i njihov novi nosač zvuka pod nazivom Tajno ime.


Tajno ime na poklon
Čini se kako je turneja Karlovačko Live uistinu postala tradicionalna jer već šest godina traje „ljubav“ Karlovačke pivovare i najvećih imena hrvatske glazbene scene. Legendarni Prljavci definitivno nisu za staro željezo, te ove godine slave 30 godina iznimno bogate i uspješne karijere, a baš Split je imao tu čast prvi ugostiti jedan od njihovih rođendanskih partyja.

I izgled pozornice doprinio je spektaklu

Samim ulaskom u dvoranu slavljenici svima priređuju još jedno veliko iznenađenje. Na prvi pogled nešto se čini neobično, a to je iznimno velika pozornica izrađena u Velikoj Britaniji, u obliku usta probodenih pribadačom s isplaženim jezikom duljine 12 metara koji se proteže u publiku, a u sredini ima rupu koja je dio tzv. fan zone namijenjen onima koji su dobili ulaznice na nagradnoj igri.

Nisam stigao ni posložiti sve dojmove koji su me doslovno zasuli, ali i ugodno iznenadili, a svjetla reflektora su se lagano smanjila i zatim potpuno ugasila. Prvi taktovi novog hita pod nazivom Tajno ime zavladali su dvoranom, a među publikom opće oduševljenje i histerija. Prljavci imaju svoje poklonike među svim generacijama što su i ovaj put dokazali dignuvši na noge i bacivši u trans staro i mlado svojim uspješnicama poput Sve je lako kad si mlad, Kiše jesenje, Šteta što je kurva i Korak po korak, koji su od riječi do riječi vjerno pratili Mladena Bodaleca. Najžešći fanovi su svakako djevojke od čijih vrisaka na momente nisam ni čuo koja pjesma svira, što dokazuje kakvu karizmu, glazbeno znanje i način na koji vladaju scenom posjeduju Prljavci. Zatim se dvoranom ore balade Ma kog me Boga za tebe pitaju, Tu noć kad si se udavala, a Jasenko Houra još jednom pokušava pjevati Heroj ulice, a kako je on mnogo bolji instrumentalist nego vokal i ovaj put ga publika izvlači i nadopunjava.

Trans na pozornici...

Već uzavrela atmosfera dolazi do usijanja prilikom izvođenja nezaobilaznih domoljubnih standarda Lupi petama i Ruža hrvatska. No, već nakon sat i po vremena Prljavci se povlače sa pozornice, znajući kako će uslijediti bis. Publika je gladna starih hitova, dobre zabave, pjevanja i plesanja i svim adutima pokušava dozvati „odbjegle“ članove Prljavog kazališta. Gromoglasni pljesak i ustaljeni uzvik "vrati se" izmamljuju osmijeh na lice Prljavaca i časte publiku novom rundom hitova poput Ne zovi mama doktora, Previše suza u mome pivu, Mi plešemo (prerađenu u Mi pijemo), a erupciju oduševljanja izazivaju navijačkom pjesmom Samo je jedno u a cappella izvedi što cijelu dvoranu doslovno baca na koljena. Nakon toga se još jednom pokušavaju pozdraviti sa splitskom publikom i zaželjet im laku i ugodnu noć, ali im to nikako ne polazi za rukom. Svim okupljenima upućuju samo riječi hvale, zahvaljuju na godinama podrške i kao šećer na kraju izvode legendarnu Marinu.

...i u publici.

Mnogi će reći da uvijek hvalim izvođače i koncerte koje pratim, ali za Prljavo kazalište ne može se reći ništa drugo nego da su fenomenalni, uvijek inovativni, spremni za zabavu i šalu, izvanredno komuniciraju s publikom i do najsitnijih detalja dotjeruju zvuk. Publika i ovaj put na visini zadatka, pivo je teklo u potocima da namoči suha grla istrošena od pjevanja i što drugo reći nego da s nestrpljenjem očekujemo i veselimo se novim spektaklima koji će zadvoljiti sve glazbene sladokusce.

Provjerite u albumu jeste li dobro ispali...

napisao: Frenk
foto: Maja Prgomet