Odabrao kolega Đele Hadžiselimovića

15_11_2008
Odabrao kolega Đele Hadžiselimovića

Protagonist prvog dokumentarca bit će Edo Maajka. A tko je zapravo Ivana Mažuranić? Pročeprkajte po pričama posljednjih južnoameričkih kopača zlata.&#160; Otkrijte kako je pulski beskućnik na originalan način riješio stambeno pitanje. Mini festival <strong>dokumentarnih</strong> filmova u Info zoni...

Povodom Svjetskog dana televizije Info zona u suradnji s HRTom, odnosno urednikom Hrvojem Juvančićem, organizira mini festival dokumentarnih filmova. U petak (21.11.) će se, uz besplatne kokice i piće, od 17 sati prikazati šest domaćih dokumentaraca. Protagonist prvog dokumentarca bit će Edo Maajka, potom ćemo dobiti odgovor na pitanje tko je zapravo Ivana Mažuranić, zavrtiti se u vrtuljku godina, pročeprkati po pričama posljednjih južnoameričkih kopača zlata i otkriti priču zagorskog bravara te, prije odlaska u noćni život, saznati kako je jedan pulski beskućnik na originalan način riješio stambeno pitanje.

Iz dokumentarca Sevdah o rodama

17:00 || Sevdah o rodama, 2008., redatelj Silvio Mirošničenko

Dokumentarac prati repera Edu Maajku od rodnog Brčkog do Novog Pazara gdje treba održati prvi koncert takve vrste u tom dijelu Sandžaka. Prvi hrvatski dokumentarac koji tematizira hip-hop/rep glazbu i otkriva do sada nepoznate podatke o Edi Maajki. Jedan od najuspješnijih dokumentaraca HRT-a. Film je do sada prikazan na više festivala.

18:20 || U potrazi za Ivanom, 2008., redateljica Nana Šojlev

Tko je zapravo Ivana Brlić Mažuranić? U dokumentarnom filmu „U potrazi za Ivanom“ istražuje se manje poznata strana Ivaninog privatnog života, koji je obilježilo trajno nastojanje da svijest o dužnostima supruge i majke izmiri sa svojim rano prepoznatim književnim darom. Mnoštvo asocijativnih kadrova i animacija predmeta i kolaža dočaravaju atmosferu Ivanina vremena, kontrastna stanja njezine duše i čudesni svijet njezinih djela.

19:15 || Vrtuljak, 2007., redatelj Mladen Ćapin

Iskazi djece u vrtiću, te starijih osoba u Domu za umirovljenike čine okosnicu ovoga asocijativnoga dokumentarca. Dječja i staračka psiha je u biti toliko slična, iskrena i čista da se postavlja pitanje od kuda onda zlo, nasilje i mržnja u svijetu? Što to toliko ljude „zagađuje“ i čini ih agresivnima i nesretnima? Što se to dogodilo sa nama u vremenu između djetinjstva i starosti?

19:55 || Alkemičari s kraja svijeta, 2003., redatelj Miro Branković

Poetski dokumentarac o braći Gesell, posljednjim kopačima zlata na Ognjenoj zemlji. U surovim uvjetima čileanske zemlje, gdje su nekada na tisuće doseljenika tražili zlato želeći bolji život, danas još nalazimo samo pustoš i dvojicu ljudi zaraženih zlatnom groznicom. Koliko pronađu – toliko pojedu. Nadaju se sreći i velikom grumenu…

20:35 || Rio bravar, 2001., redatelj Tomislav Mršić

Kakve veze imaju Franz Kafka, Richard Burton i mali zagorski bravar Ivan Prežigalo, te što sve stoji na putu ostvarenja "zagorskog sna", otkriti će vam događaji koji su zauvijek promijenili život mirnog sela Maturovec kraj Krapinskih toplica. Priča je to o čovjeku koji je cijeloga života podizao svoju bravarsku radionu i snivao o tome kako napraviti prvi zagorski igrani film.

21:10 || Mujina kuća, 2002., redatelj Hrvoje Juvančić

Mujina kuća potresan je, ali istovremeno i duhovit, dokumentarni film o pulskom beskućniku koji je razvio pomalo neobična rješenja svojeg stambenog pitanja. Film je nastao u koprodukciji HTV-a i radionice dokumentarnog filma Istarskog narodnog kazališta koju je vodio Hrvoje Juvančić. Mujina Kuća je prikazana na Danima hrvatskog filma te u sklopu nekoliko radionica nevladinog sektora na temu odnosa medija i ljudskih prava.

Svjetski dan televizije, 21. studenog, proglasili su Ujedinjeni narodi s ciljem promocije tv programa koji se bave pitanjima kao što su mir i sigurnost, ekonomski i društveni razvoj te jačanje međukulturalne suradnje i razmjene.